E55

Fallande markpriser kan slå mot kommunernas ekonomi

e55
e55
Uppdaterad: 05 feb. 2018Publicerad: 05 feb. 2018

Kommunerna riskerar att få sämre betalt för marken när bopriserna faller. Mindre pengar betyder sämre utbyggnad av service för kommuninvånarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det kan påverka kommunens affärer om prisnedgången fortsätter, säger Gunilla Glantz, stadsbyggnadsdirektör i Nacka kommun utanför Stockholm.

När kommuner säljer sin mark till bostadsbolag ska priset motsvara marknadspris. Och i takt med att bopriserna dalar följer markpriserna efter.

– Men vi har nästan inte sålt någon mark sedan prisfallet på bostäder började märkas Det enda vi sett hittills är att en byggherre har lämnat tillbaka mark till kommunen i ett fall. Det är ett av fyra kvarter vid Nacka Forum där det ska byggas bostäder. Men det kommer byggas bostäder där av någon annan byggherre, säger hon.

Att effekterna inte syns så tydligt än, vittnar flera kommuner E55 varit i kontakt med bland annat Mölndals kommun och Stockholm stad.

I Uppsala har mark till och med sålts till lite högre pris än väntat, berättar Uppsalas kommunalråd Erik Pelling (S).

– Men det är inte orimligt att markpriserna sjunker, säger han.

Kommunernas vinster från markförsäljningar går i de allra flesta fall till att bygga ut den kommunala servicen runt de nyproducerade bostadsområdena. Om det kommer in mindre pengar på grund av sjunkande markpriser, eller om att det blir tvärstopp på bostadsbyggandet, kan även kommunernas utveckling stanna av. I alla fall tillfälligt.

– Det är viktigt att intäkterna vid exploatering går ihop med kostnaderna för investeringar i exempelvis parker, vägar och annat, säger Erik Pelling.

Björn Marklund, stadsbyggnadschef i Mölndals kommun, konstaterar att när marknaden är het så måste även kommunerna dra fram större plånböcker för att kunna betala för allt runt omkring.

ANNONS

– När det blir lågkonjunktur så investeras det mindre, säger Björn Marklund.

LÄS MER: Här har det byggts alldeles för mycket

Utvecklingen av service i kommunerna är en balansgång, förklarar Gunilla Glantz. Fast det kan vara knepigt vid snabba konjunkturförändringar, konstaterar hon.

För Nackas del är hon däremot inte orolig. Det är en attraktiv kommun alldeles intill Stockholm, som dessutom ska få tunnelbaneförbindelse inom några år, påpekar hon. Men bara i utbyte mot att det byggs bostäder i kommunen.  Och just nu pågår flera bostadsprojekt, särskilt i den del som ligger närmast Stockholm.

– Vi kommer att växa ihop med Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Varken Gunilla Glantz eller Erik Pelling är oroliga för att markpriserna kommer att krascha.

– Vi tycker inte att det har byggts för mycket. Vi ser att vi har bostadsbrist, och att det finns ett strukturellt behov av olika slags bostäder i Uppsala. Visst har vissa bostadsutvecklare fått det jobbigt på marknaden nu, men det finns en kö av aktörer som vill ta över, säger Erik Pelling.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS