E55

Experter om amorteringskravet: Det här händer i morgon

e55
e55
Uppdaterad: 28 feb. 2018Publicerad: 28 feb. 2018

Fallande priser och strypt marknad – det nya amorteringskravet som införs den 1 mars kommer att ge effekter både på kort och lång sikt, enligt experterna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 1 mars införs ytterligare ett amorteringskrav för bolånetagare. Förutom kravet på återbetalning av låne som gäller sedan tidigare, där amorteringen beror på bostadens belåningsgrad, så införs nu även amorteringskrav för den som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst.

Införandet väntas få effekter på bostadsmarknaden. Alla experter E55 talat med tror på en trögare marknad, och ett prisfall på bostäder, på kort sikt.

ANNONS

– Det kommer inte underlätta omflyttningen på bostadsmarknaden. Seniorer som flyttar till bostadsrätt och måste ta nya lån får amortera, trots att de kanske inte har varit i närheten av amorteringar på 30 år, säger Fredrik von Platen, bostadsexpert hos SPF Seniorerna.

Han tror både på en minskad flyttlust och prispress. Finansinspektionen har räknat med cirka 3 procents prisfall efter det nya amorteringskravet, men Fredrik von Platen tror att det kan bli mer än så.

– Det är så mycket luft i prissättningen av bostadsrätter.

På längre sikt är effekterna svåra att överskåda, tycker han.

– Det kan hända så mycket. Räntan kommer gå upp, och det kan göra att priserna går ned ytterligare, säger Fredrik von Platen.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror också hon på en ytterligare avmattning på bostadsmarknaden på kort sikt. Priserna kommer att sjunka något och omsättningen av lägenheter och villor kommer att minska.

– Men nu är det frågan vad som är vad. Bostadsmarknaden har redan saktat ned, och det har införts ett amorteringskrav sedan tidigare. Då såg man att aktiviteten på marknaden ökade inför att det kravet infördes, men nu är frågan om vi har sett en sådan ökning den här gången.

ANNONS

Hon tror att äldre bostadsköpare och unga i storstäder kommer att drabbas hårdast av det nya kravet. Det blir helt enkelt svårare att flytta, och det kommer att strypa flyttkedjorna på sikt, tror Johanna Kull.

Hon får medhåll av Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet:

– Framför allt är det storstadsmarknaderna som drabbas.

Från flera håll har det hävdats att det nya kravet bara slår mot ett fåtal. Men det tillbakavisar Joakim Lusensky.

– Det finns också en psykologisk effekt som är svår att mäta. Många som egentligen inte berörs av kravet känner sig berörda av de, eftersom kunskapen om hur det fungerar inte är så stor. Det gör att  de som egentligen behöver flytta sitter still, och det påverkar flyttkedjorna direkt.

Han tror att marknaden på kort sikt kommer att bli ganska ordentligt mycket trögare, särskilt i storstäderna.

På lite längre sikt kommer detta att skapa stora problem för samhället, tror han.

– Om det blir en trögare marknad, och det blir svårare att flytta till storstäder så kommer det att bli svårare att flytta dit jobben finns. Det kan påverka samhällets tillväxt, säger Joakim Lusensky.

LÄS ÄVEN:

ANNONS



Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS