2017 blev ett rekordår för nyregistreringarna – den svenska bilflottan växte med hela 379 255 bilar, och även i år väntas många skaffa sig ny bil. Men hur ska man resonera som bilspekulant? Osäkerheten kring dieselbilarnas framtid oroar konsumenterna, enligt Bil Sweden.


Mest läst i kategorin

Bil Swedens siffror över nyregistreringar förra året innebär en rejäl ökning jämfört med 2016. Även prognosen för 2018 pekar på att bilarna kommer att öka i år, bilflottan spås växa med 360 000 fordon. Bra, tycker Bertil Moldén, vd för Bil Sweden. Högkonjunktur, växande befolkning och en stark arbetsmarknad ligger bakom rekordet förra året, enligt Bil Sweden.
Men det blir allt färre dieselbilar som rullar på vägarna. Förra året var 49,1 procent av de nyregistrerade fordonen dieselbilar, mot 52,3 procent 2016.
– Trenden nu är dieselbilarna minskar till förmån för hybriderna. Privatpersoner oroas av planerna på miljözoner, säger Bertil Moldén.
I bland annat Stockholm och Göteborg planeras för miljözoner i delar av innerstäderna, där dieselbilar som inte uppfyller utsläppskraven för kväveoxid ska förbjudas. Exakt hur kraven ska utformas är ännu inte klart. Det kan bli så att bilar äldre än 2015 inte får köra på vissa gator i städerna. Orsaken till miljözonerna är utsläppen av kväveoxid, som skadar människor. Dieselbilarna släpper ut mer än andra typer.
– Hittills har allt fokus i Europa legat på koldioxidutsläppen. Ingen har efterfrågat minskning av kväveutsläpp. Bilindustrin kommer att lösa det här, men det tar tid att vända en atlantångare.
Det är ännu få dieselbilar som har den effektivare, och dyrare, reningsmetoden installerade. De flesta biltillverkare har hittills nöjt sig med att sätta in den billigare varianten, till och med på nya dieselbilar som säljs i år.
– Alla större modeller som suvar har den mer avancerade reningsmetoden ”ad blue”, och den kommer successivt även på mindre modeller, säger Bertil Moldén.
Men ännu är det flera år till alla nya bilar får den effektivare reningen, och frågan är hur den som äger en dieselbil idag ska bära sig åt när man plötsligt inte får köra överallt.
– Den fråga man ska ställa sig är hur ofta man kör på exempelvis Hornsgatan i Stockholm, säger Bertil Moldén.
Han tycker att frågan om miljözoner har överdramatiserats. Det är inte värre än att man får ta en omväg på en parallellgata, tycker han.
Han tror inte heller på något ras i andrahandsvärde för dieslarna. Utanför storstäderna är inte dieselutsläppen något större bekymmer, eftersom koncentrationerna av kväveoxid aldrig blir så stora. Han tycker inte att den som äger en diesel idag har anledning att vara särskilt orolig.
– Det är brist på dieselbilar norr om Gävle, nu sker en byteshandel mellan bilhandlare. Hittills har vi inte kunnat se någon prispress nedåt.
Bertil Moldéns råd till den som står i begrepp att köpa ny bil att välja en som förbrukar mindre energi än den gamla, och att fundera över hur ofta man verkligen behöver ta sig in med bil i citykärnorna. Om man inte kör så ofta inne i städerna ser han dieselbilen som både effektiv och prisvärd.
– För den som ska köpa elbil är det två frågor som måste besvaras med ja. Dels om bilen kan laddas där den sover, dels om den kan laddas på jobbet. Kan den inte det ska man avstå från elbil. Inom två, tre år kommer elbilarna kosta som bilar av övriga bränsletyper, säger Bertil Moldén.
LÄS MER: Äldre drabbas mest av dieselutsläppen