Det finns starka ekonomiska incitament att inte lämna Svenska Akademien. Ett kommittéarbete ger en halvtidslön. Något som bekräftas av Kristina Lugn.


Mest läst i kategorin

Enligt litteraturprofessorn Ebba Witt Brattström finns det förutom makt och anseende även en ekonomisk förklaring till att vissa stannar kvar i Akademien medan andra väljer att lämna arbetet. För dem som är beroende av inkomsterna för sin försörjning betyder stolen i börshuset allt.
– Naturligtvis finns det ett ekonomiskt incitament att stanna kvar, säger Ebba Witt Brattström till E55.
LÄS MER: Så mycket tjänar ledamöterna
En hel del av Akademiens arbete utförs i olika utskott, och är arvoderat, berättar hon. Till exempel finns en kommitté för Nobelpriset, där bland andra Kristina Lugn och Katarina Frostenson ingår.
–Hon och Kristina Lugn är båda mycket beroende av inkomsterna från Akademien, säger Ebba Witt Brattström.
Kristina Lugn bekräftar själv för E55 att arbetet bara i den kommittén ger en halvtidslön.
”Dikter kan man inte leva på”
– Naturligtvis får man arvode från Nobelkommittén – det är faktiskt motsvarande halvtid, skriver hon i ett mejl till E55.
Enligt Skatteverket tjänade Kristina Lugn drygt 586 000 kronor under 2016. Året innan ungefär lika mycket, medan inkomsten 2014 hamnade på dryga 510 000 kronor.
Pengarna kommer till stor del från Svenska Akademiens arvoderade kommittéarbete, och är mycket viktiga för Kristina Lugns egen ekonomi.
– Jag har ett par hundratusen då och då när mina pjäser säljs. Dikter kan man inte leva på.
Redan innan krisen har Kristina Lugn berättat i DN hur viktig inkomsten från Akademien är för henne.
– Jag har 7 000 i pension så det var tur att jag valdes in, sa hon till DN i en intervju 2014.
Men pengarna från Akademien kommer bara in så länge hon deltar i arbetet. Hon är snart 70 år, påpekar hon för E55.
– Den nackdel du säkert inte tänker på är att allt detta försvinner när jag inte orkar jobba längre och måste klara mig på min pension som är 4000 lägre än min hyra, säger hon.
Det innebär att Kristina Lugns egen ekonomi skulle påverkas dramatiskt om hon lämnade Akademien.
Kristina Lugn. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ebba Witt Brattström, som under många år levde i Svenska Akademiens omedelbara närhet i och med att hon var gift med den förrförre ständige sekreteraren Horace Engdahl, bekräftar ledamöternas ekonomiska beroende av Akademien.
– De tjänar pengar. Mycket pengar, säger hon, och berättar mer om arbetet i kommittéerna.
Exempelvis sitter både ledamöterna Kristna Lugn och Katarina Frostenson i en kommitté som ska lyfta fram yngre författare.
– Även den ersätts med motsvarande en halvtidslön.
LÄS MER: Frostenson – Arnault kan ha gjort miljonvinst på klubben
Lotta Lotass, som lämnade Akademien 2015, ska också ha suttit i den kommittén. Hennes inkomster av tjänst sjönk drastiskt då hon lämnade Akademien 2015, från drygt 480 000 kronor 2015 till 130 000 2016, visar en genomgång som E55 har gjort.
Många förmåner
Dessutom har ledamöterna flera olika förmåner, som exklusiva bostäder via Akademien och reseersättning för representation på 200 000 om året. Akademien har också besökslägenheter i Paris och Berlin.
Alla ledamöter är dock inte lika beroende av Svenska Akademien, förklarar hon. De tre som lämnade efter den infekterade omröstningen förra veckan – Peter Englund, Klas Östergren och Kjell Espmark – tror hon till exempel inte behöver bekymra sig för sin försörjning framöver. De står på egna ben.
– Både Peter Englund och Klas Östergren är populära författare som översatts. Ingen av dem bor heller i ett hus som ägs av Svenska Akademien, säger hon.
Inkomstuppgifter från Skatteverkets som E55 har begärt ut visar att Peter Englund har deklarerat inkomster på omkring 6,5 miljoner kronor under de senaste fem åren. Klas Östergren har under fem år tjänat ihop cirka 4,6 miljoner kronor medan Kjell Espmark fått ihop omkring 3,5 miljoner kronor.
Katarina Frostenson har en inkomst av tjänst på drygt en halv miljon per år, till det kommer inkomster från henens företag.
Bostadsfrågan kan bli aktuell
Som det är nu kan ledamöterna inte lämna Akademien rent juridiskt, men den ständiga sekreteraren Sara Danius har sagt att det ska bli möjligt framöver. Då kan bostadsfrågan för dem som bor i hus ägda av Svenska Akademien bli aktuell, tror Ebba Witt Brattström. Flera ledamöter bor i Akademiens lägenheter, bland annat Kristina Lugn som bor högst upp i ett hus i Gamla stan.
– Jag bor inte supersubventionerat i en lyxvåning, utan i en trevlig och ordinär trea med vanligt hyreskontrakt, berättar Kristina Lugn.
Författaren och den tidigare professorn Kjell Espmark, 88 år, som även han lämnade sitt uppdrag i fredags, bor visserligen i ett hus på Djurgården som ägs av Svenska Akademien. Men han kommer knappast att riskera att bli bostadslös, även om han skulle lämna även formellt, tror Ebba Witt Brattström. Hans ålder gör att han inte lär slängas ut från sitt hem.
– Tänk, vilka rubriker det skulle bli när han står utanför på gatan med pianot och bohaget… nej, han behöver nog inte vara orolig, säger Ebba Witt Brattström.
E55 har sökt Katarina Frostenson för en kommentar.
Johanna Cederblad
Karolina Palutko Macéus