E55

Deltidsjobbande änka: Kommer pensionen att räcka? - pensionsekonomen svarar

Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 27 nov. 2020Publicerad: 27 nov. 2020

Varannan vecka svarar pensionsekonom Mattias Munter på era frågor om sparande och pensioner. Vill du ställa en fråga till Mattias skickar du den till [email protected].

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hej! Jag har lite kapital investerat via ett ISK som jag tänkt ta ut i samband med att jag fyller 70 år om två år. Är orolig för hur börsen ska utvecklas i dessa oroliga tider. Hur tycker du att man ska agera i min situation? Tack på förhand. VH Veronica

– Det är flera saker som spelar in här, inte minst din övriga ekonomiska situation. Två år är kort tid och om du har en tydlig plan om vad pengarna ska användas och räcka till på din 70-årsdag kan det vara klokt att fundera över risknivån. Stora börsfall tar normalt längre tid än två år att hämta igen. Så ju mer beroende du är av ditt sparkapital för att göra det du vill, desto försiktigare behöver du vara.

– Jag vet inte hur dina innehav ser ut idag men har du placerat i ett fåtal enskilda aktier är risken som högst. I så fall kan risken minskas genom att växla över till fonder. Från aktiefonder kan du bredda från Sverige till global exponering och vidare till företagsobligationer eller räntefonder för att sprida/sänka risken ytterligare. I ett ISK är det enkelt att vara aktiv så en strategi kan vara att successivt sänka risken under de kommande två åren. Att försöka tajma börsens toppar och dalar är dock inget jag rekommenderar. 

Hej, Finns det risk att vårt pensionssystem ska krascha och att pensioner inte kan betalas ut? Jag har inte så mycket pension men rädd om detta lilla jag har. Med vänliga hälsningar Sigge

– Nej, jag ser inte någon risk för att pensionssystemet kommer att krascha. Däremot kan pensionsnivån förändras både uppåt och nedåt beroende på den ekonomiska utvecklingen. Men att pensionerna inte skulle kunna betalas ut alls behöver du inte oroa dig för. 

Hej Mattias! Vad händer med mina premiepensionspengar när jag dör? Liza

– Pengarna kommer att fördelas bland övriga premiepensionssparare i din årskull. På samma sätt får du själv del av så kallade arvsvinster som blir större ju äldre du blir. Under utbetalningstiden går det att välja ett efterlevandeskydd som innebär att om du dör innan din make/sambo kommer han eller hon istället att få din premiepension utbetald till sig under resten av sitt liv. Din premiepension blir dock lägre om du väljer ett efterlevandeskydd. 

Hej, Jag är änka och jobbar just nu deltid inom kommunen när jag är frisk. Oroar mig för hur det ska bli när jag tvingas gå i pension. Vilken pension är vi fattiga garanterade i Sverige? Tacksam för svar! /64-åring

– För den som arbetat lite eller haft låg lön finns ett grundskydd i flera delar. Först och främst finns en garantipension som uppgår till maximalt 8 597 kronor för ensamstående och 7 690 kronor i månaden för gifta. För full garantipension krävs 40 års bosättning i Sverige från 16 års ålder. Utöver det kan du ha rätt till bostadstillägg. Det är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som för 2020 kan uppgå till 6 540 kronor per månad som mest. – – Om pensionen inte räcker till vad som betraktas som ”skälig levnadsnivå” finns även äldreförsörjningsstöd att söka. Skälig levnadsnivå innebär att du ska ha tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att du har betalat för ditt boende. Bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd prövas samtidigt. 

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS