Hinner du få in din deklaration i tid, eller blir du en av de 58 000 som drabbas av förseningsavgiften på 1250 kronor? Ta det lugnt. Skatteverket ger gärna anstånd några dagar, bara du hör av dig.


Mest läst i kategorin

Den 2 maj ska det vara gjort. Deklarationen måste finnas hos Skatteverket, i alla fall för de allra flesta. Den som låter en deklarationsbyrå göra jobbet kan ha längre tid på sig. Men om tidsschemat ser ut att spricka är Skatteverket frikostiga med anstånd, berättar Johan Shauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
– Man måste ha ett giltigt skäl för att få anstånd, som familjeskäl, eller att man behöver få in avräkningsnotor, eller att man har en mer komplicerad deklaration för att man till exemplel sålt en bostad. Det finns en tjänst på vår hemsida som gör att man kan logga in med Bank-id och söka anstånd, säger Johan Shauman.
Anstånd beviljas helt maskinellt
Anståndet beviljas helt maskinellt för den som kan uppge ett giltigt skäl.
– Vi har skapat den här tjänsten för att vi vet att det är väldigt stressigt för dem som riskerar att bli sena, och som har goda skäl för det. Det är inte någon stor grupp, men vi ser hellre att de kommer in med en komplett deklaration än att de lämnar in en ofullständig.
Den som inte lyckas få in sin deklaration i tid, och som inte heller fått anstånd, riskerar att få en förseningsavgift på 1250 kronor. Fast den som har haft skäl för att inte kunna deklarera, som händelser i familjen, sjukdom eller liknande, kan ändå slippa. Det går att förklara det som hänt för Skatteverket, berättar han.
– Svenskar är extremt duktiga på att deklarera. Ur ett internationellt perspektiv är det få i Sverige som inte lämnar in i tid, bara 0,7 procent.
Det gör att staten får in förhållandevis lite i förseningsavgifter, omkring 72,5 miljoner kronor.
Blir du en av 58 000?
– Förra året var det 58 000 förseningsavgifter som beslutades, men då var det 7,9 miljoner personer som var skyldiga att deklarera.
Den som inte deklarerar i tid, och som inte begärt anstånd, får en påminnelse i början av juli. Skatteverket kallar det då ett föreläggande att deklarera. Då det har gått tre månader blir det ännu en påminnelseavgift, då dubblad till 2 500 kronor. Men det är väldigt få som drabbas, berättar Johan Shauman.
– De som inte deklarerar trots påminnelser och dubblad avgift har ofta någon form av problem, som sjukdom eller mental ohälsa, och de blir ofta också skönsbeskattade senare. Vi vet ju om allt det där, men måste ändå följa lagen. Fast det är meningslöst att hota med höjda avgifter för de personerna, säger Johan Shauman.