OMVÄRLDSSVEPET 28/12 Vissa företag har gynnats särskilt av börsboomen 2021. Det visar en analys som tyska Handelsblatt gjort och som resulterat i en lista över de 100 mest värdefulla företagen.


Mest läst i kategorin
Försäljningen inom detaljhandeln i USA ökade med 8,5 procent från 1 november och julafton, jämfört med samma period förra året, rapporterar Wall Street Journal. Siffran kommer från Mastercard och det är den starkaste tillväxten på 17 år, men ändå något under de 8,8 procent som Mastercard förutspådde i september. En del av den ökade försäljningen beror på högre priser på grund av inflationen.
Företag på den globala marknaden har fått in över 12,1 miljarder dollar i nytt kapital genom att ge ut fler aktier och teckna nya lån, skriver Financial Times. Det är en ökning på nästan 17 procent sedan 2020 och nästan en en fjärdedel högre än 2019, enligt beräkningar som tidningen gjort. Stimulanspaket från centralbanker har också bidragit till att börserna återhämtat sig.
Amerikanska teknikföretag har särskilt gynnats av börsboomen 2021. De tre största företagen i världen Apple, Microsoft och Alphabet har ökat sitt marknadsvärde med 2,2 biljoner euro under de senaste tolv månaderna, rapporterar Handelsblatt som gjort en analys av de 100 mest värdefulla företagen i världen. Tyska företag finns på två ställen i rankingen, det är SAP på plats 78 och Siemens på plats 93. Tysk-amerikanska koncernen Linde plc som har sitt säte i Dublin finns på plats 77. Börsårets största besvikelse är Kina. Elva kinesiska företag kom in på listan, förra året var det 15.
Danska Börsen rapporterar att corona satt tydliga spår på aktiemarknaden. Det är kvalitetsaktier som presterat bäst i år, där investerare hoppat in och ut för att skydda sig mot stigande inflation och räntor. Ett exempel i artikeln är Falcon Invest som investerar utifrån momentumfaktorn och det har gett en överavkastning under 2021 jämfört med förväntat marknadsavkastning.
Petter Dragesund, tidigare chef för finansiell rådgivning i Pareto Securities, friades från åtalet om medverkan till grovt bedrägeri och marknadsmanipulation. Staten har sagt nej till ett ersättningsanspråk på 20,7 miljoner norska kronor vilket nu resulterat i en stämning från Dragesund, rapporterar Dagens Näringsliv.