Oranga kuvert, pensionsprognoser och fondval - folk ryser och blundar. Ändå, det är så viktigt att kolla upp i tid hur pensionen blir. Frågan är varför så många låter bli. E55 har pratat med några experter.


Mest läst i kategorin
Vem känner inte motvilja mot att ta reda på hur ekonomin som pensionär kommer att se ut? Kanske bara den som är väldigt rik. Men många vanliga inkomsttagare både suckar och duckar inför pensionsprognoserna.
Pensionsmyndigheten har kört en kampanj under våren för att få fler att gå in på sajten Minpension.se och kolla sin pension. Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten, är nöjd med utfallet i år.
– Antalet nyregistreringar på Minpension har ökat med 29,2 procent under de första tre månaderna i år. I år har drygt 168 000 personer registrerat sig, mot drygt 130 000 samma tid förra året, säger Sten Eriksson.
Sedan tidigare är ungefär 3 miljoner personer registrerade, totalt är nu antalet cirka 3,2 miljoner personer. I år har över 2,5 miljoner inloggningar gjorts på Minpension.se, som resulterat i nästan 5 miljoner prognoser.
Trots det– är det långt kvar till de 4,9 – 5 miljoner svenskar som borde gå in på sajten och kolla upp hur prognosen ser ut.
Varför har vi så svårt att sätta oss in i pensionsfrågorna?
– Det är en bra fråga, som vi funderar mycket på. Men pensioner är ofta prognoser, och så ligger det så långt bort i tiden. Vi klarar inte av sånt som ligger i framtiden. Det är djupt mänskligt, säger Sten Eriksson, och jämför med klimathotet som också är ”för svårt” för oss människor som lever nu, och som behöver vidta åtgärder för framtiden.
– Det är en massa beslut som påverkar hela livet som pensionär. Man drar sig för det, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.
Komplicerat system och krångliga ord
Johanna Kull, sparekonom på Avanza, tror att vi tycker att allt runt pensioner är lite läskigt. Mycket krångliga ord, och ett komplicerat system.
– Man känner att man inte förstår. Men det är jätteviktigt att göra sin prognos då och då, då vet man, säger Johanna Kull.
”Det går att göra något”
Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tror också att allt som skrivs, sägs och pratas om pensioner gör oss deppiga och modfällda. Vi skulle må bra av lite pensionströst, tycker han, och den skaffar vi oss bäst själva. Bara vi är ute i tid och kollar upp prognosen vad vi får, och agerar utifrån det.
– Det är så alarmistiskt. Men sanningen är att det går att göra något, det spelar roll hur vi gör, säger han.
Den som är ung, kanske i 30 – 40-årsåldern, bör se till att ta lite högre risk, och sätta sina pensionspengar i aktier i så stor utsträckning man vågar. Då kan pengarna växa under lång tid, förklarar han. När man blir äldre, och närmar sig pensionen, ska dock pengarna flyttas till säkrare placeringar.
– Det är stor skillnad i dag mellan hur olika pensionärer har det. Men den skillnaden kommer växa. De som väljer att ta risk i unga år kommer att få betydligt högre pensioner, säger Joakim Bornold.