De som planerar att åka till Kanarieöarna under julen får räkna med att ta med en tjockare plånbok.


Mest läst i kategorin

Euron ligger just nu på årshögsta. Den rekorddyra euron kostar över 10 kronor, vilket påverkar alla som planerar att fira julledigheten i eurozonen.
– Det blir betydligt dyrare och en dyrare euro märks av på utlandsresorna omedelbart. Både kostnaden på hotell- och restaurangbesök stiger, säger Richard Fredhäll, valutastrateg på SEB.
Sedan augusti har euron stärkts successivt gentemot kronan, vilket beror på att euron varit nedpressad tidigare i år.
– Den politiska osäkerheten i euroområdet i början av året gjorde att euron var svag, men redan efter presidentvalet i Frankrike stärktes den mot alla valutor. Sen har eurozonen också haft en enorm tillväxt, mycket högre än väntat, säger Richard Fredhäll.
Samtidigt som euron har stärkts har kronan försvagats en del, något som bland annat beror på Riksbanken.
– Kronan försvagades efter att man ändrade prognosen för när styrräntan kan höjas. Tidigare trodde man att Riksbanken skulle höja räntan i april. Nu förväntas det ske tidigast nästa höst.
En dyrare euro innebär inte bara en saftigare semesternota. Även importerade varor som bensin blir dyrare. Men det finns ingen anledning till oro. Kronan förväntas återhämta sig under det kommande året.
– Den kommer sakta men säkert att återhämta sig. Nästa år kommer bjuda på en ganska stabil kurs, säger Richard Fredhäll.
LÄS ÄVEN:

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv