Att äga en bostadsrätt innebär också ett ansvar för föreningens gemensamma lån. Och dessa växer visar ny statistik från Finansinspektionen.


Mest läst i kategorin

När Finansinspektionen (FI) redovisar sin årliga undersökning av svenskarnas bolån finns en nyhet med. Bostadsrättsföreningarnas egna lån redovisas nu separat. För många lägenhetsköpare handlar det om en dold skuld som man kanske inte tänker på. För dem som tog nya bostadslån till lägenheter under förra året var föreningsskulden i snitt 6 000 kronor per kvadratmeter, men för nyproducerade lägenheter var den hela 12 000 kronor kvadratmetern.
Ökar 10 procent per år
Föreningarnas skuldsättning bekymrar FI. Den ökar med ungefär 10 procent per år – just nu snabbare än hushållens skulder. När räntan stiger blir föreningslånen en extra, dold skuld att betala ränta på, som dessutom inte är avdragsgill för lägenhetsägaren. I värsta fall måste föreningen höja avgifterna för att klara den ökade bördan.
Men för den som är lägenhetsspekulant är det inte lätt att hitta uppgifter om hur mycket lån per kvadratmeter föreningen har. Långt inne i den ekonomiska planen eller årsredovisningen finns underlagen för uppgifterna, men den som är intresserad får oftast räkna själv.
– Vi har efterlyst en längre tid att det här ska vara tydligare. Det är inte lätt som köpare att granska ekonomin i en förening. Man ska inte behöva var boendeekonom på Villaägarna för att få veta hur stor skuldsättningen är , säger Håkan Larsson, som är just boendeekonom på Villaägarna.
LÄS MER: Allt mindre bostadsrätt för villapengarna
Han förklarar att den som vill ta reda på hur stor skulden är per kvadratmeter får leta rätt på föreningens skulder och dela siffran med den totala lägenhetsytan i föreningen.
Tickande skuldbomb
För nya bostadsrätter kan skulderna vara en tickande bomb, varnar Håkan Larsson.
En titt på de stora bostadsutvecklarnas sajter för nya projekt visar att det är rätt krångligt att få veta hur stor skulden per kvadratmeter är. Varken JM, Peab Bostad eller Oscar Properties redovisar skuldsättningen på framträdande plats i prospekten.
– När kunden tecknar förhandsavtal och senare upplåtelseavtal finns det med, då går vi igenom det med kunden inför köpet, säger Christel Wihlfeldt, bostadsrättssamordnare på Peab Bostad.
Informationen finns djupt inne i siffermaterialet
JM svarar på ungefär samma sätt. Informationen finns att leta upp i den ekonomiska planen och informationen gås igenom i samband med köpet.
Det innebär att spekulanter inte ser skulden på hemsidan eller i prospektet före ett eventuellt köp, utan aktivt får leta rätt på uppgifterna djupt inne i det ekonomiska siffermaterialet. Tydligheten, som Håkan Larsson efterlyser, finns inte.
– Vi har inte fått frågan tidigare. Men om det är så att kunderna efterfrågar den här informationen så får vi ändra på det, säger Christel Wihlfeldt.
LÄS MER: Lyxbyggare tvingas tänka om
Mäklarsamfundet tycker att uppgiften om föreningens skulder är viktig för köparen, både när det gäller nya bostäder och begagnade bostäder, förklarar Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.
Ny tjänst för bostadsköpare visar skulden
– Därför har vi med uppgifterna i den nya tjänst vi lanserar för bostadsköpare, Bopriskollen. Där finns skuldsättningen per kvadratmeter med för den aktuella bostaden och även för andra liknande objekt i närområdet.
Frågan om krav på information om skulderna har varit uppe i en utredning om bostadsköpares trygghet nyligen, berättar han. Mäklarsamfundet har generellt sett varit för att skulden ska redovisas, men vill inte ha något tvång.
– Och frågan är vem som är bäst lämpad att lämna informationen. Mäklaren eller föreningen? Det är föreningen som har de färskaste uppgifterna. Men viktigast är att bostadsköpare utbildas i den här frågan, så att fler frågar efter uppgifterna, säger Joakim Lusensky.
LÄS ÄVEN: