E55

Börsvd om förslaget: "synd och skam"

e55
e55
Uppdaterad: 19 jan. 2018Publicerad: 19 jan. 2018

Vinsttak i välfärden är ett idiotiskt förslag, anser flera. PRO däremot välkomnar begränsningarna. Men frågan riskerar att falla i riksdagen.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kommer inte bli något av regeringens och Vänsterpartiets förslag om vinsttak i välfärden, och lika bra är det, enligt Peter Sikström, generalsekreterare i SPF.

Förslaget är uselt, och bara ett resultat av partipolitiska diskussioner mellan S och V för att de ska kunna regera ihop efter valet, menar han.

– Det finns ingen förankring bland folk eller i riksdagen för det här. Jag tror inte att det kommer gå igenom. Det här är tydligt att det är resultat av en överenskommelse som är gjord för att V ska stötta regeringen.

Han tycker att förslaget är riktigt dåligt. Förslaget gynnar företag som har mycket kapital i starten, och som till exempel köpt  lokal, bilar och utrustning. Kapitalstarka företag kan också ta ut tio gånger så hög vinst som företag som hyr sin lokaler och sin utrustning. Det gör att små aktörer missgynnas med förslaget, konstaterar han.

– Det blir så skevt. Det är det som gör att små, privata företag är tveksamma till att fortsätta sin verksamhet om förslaget blir verklighet.

Peter Sikström satt med i den utredning som leddes av Ilmar Reepalu och som förslaget bygger på, och han är kritisk till hur den genomfördes.

– Utredaren Ilmar Reepalu var inte opartisk, och utredningen blev inte heller opartisk. Han förde en politisk debatt med oss som satt med. Det är inte så det ska gå till. Vi har suttit med i massor av utredningar, men det här var något nytt för oss, säger Peter Sikström.

Börsnoterade vårdföretaget Humanas vd, Rasmus Nerman, är också starkt kritisk.

–Det är synd och skam att svensk välfärdspolitik på detta sätt får helt fel fokus. Förslaget är ett ideologiskt och populistiskt haveri och borde förpassas till papperskorgen, säger han till E55.

ANNONS

Han tycker att man i stället ska fokusera att lösa de utmaningar som välfärden står inför.

–Vi måste gemensamt finna en lösning till de stora välfärdsförluster som vi får när det offentliga driver verksamheter själva. Vi måste fokusera på produktivitetshöjande åtgärder och innovationer för att lösa de kommande årens demografiska förändringar och kraftigt ökade välfärdskostnader. Slutligen måste vi även arbeta tillsammans för att introducera en halv miljon nya medarbetare i välfärden, bara i Sverige. Dessa finns inte idag”,  fortsätter han.

Fast inte heller Rasmus Nerman tror att det kommer gå igenom.

–Jag har som sagt var mycket svårt att se att förslagen – även i dess omformulerade skick – kommer att gå igenom i lagrådet. Så vitt vi kan bedöma finns inte heller någon majoritet i riksdagen för förslagen.

PRO, däremot, välkomnar förslaget. Det finns ett beslut från PRO:s kongress om att offentligt finansierad vård och omsorg i princip ska drivas utan vinstsyfte.

–Äldreomsorgen är redan ekonomiskt pressad och resurserna har systematiskt minskat över tid. Det är PRO:s bestämda åsikt att varje skattekrona inom äldreomsorgen ska komma de äldre till del. Marginalerna inom äldreomsorgen är i dag så små att det inte finns något utrymme för att ta ut vinst utan att det sker på bekostnad av kvaliteten”, säger Christina Tallberg, ordförande PRO till E55.

–Det behövs mer resurser till äldreomsorgen. För att trovärdigt kunna öka resurserna till äldreomsorgen måste vi säkra att de inte försvinner i vinster. De måste användas där de behövs, nämligen till mer personal med rätt kompetens”, fortsätter Christina Tallberg.

LÄS ÄVEN: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
LÄS ÄVEN: Oseriösa telefonförsäljare har fått Konsumentverket att se rött
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS