E55

Bästa 50-årspresenten är otippad

e55
e55
Uppdaterad: 22 apr. 2018Publicerad: 22 apr. 2018

Gärna en spännande semesterresa, en vacker päls eller snygg kristallskål till bemärkelsedagen. Men den allra bästa 50–årspresenten är nog ändå mod och kraft att göra en pensionsprognos, tycker pensionsekonomen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som är runt 50 år måste helt enkelt sätta igång och se över sin pension, tycker Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

– Helst ska man börja redan tidigare. Men vid 50, då måste man gå in och göra sin prognos, så man vet och hinner planera. Då har man minst tio år på sig.

Många drar sig, och tycker att det är jobbigt, svårt och obehagligt. Det oranga kuvertet, som bara visat en del av pensionen, har bidragit till detta, tror hon.

– Det har nog skrämt folk. Kvinnor särskilt, säger hon.

Men sanningen är att de allra flesta har mer att hämta på ålderns höst. Nio av tio svenskar har tjänstepension från sina arbetsgivare, och den visas inte i det oranga, statliga kuvertet. I stället finns uppgiften om den totala pensionen på sajten Minpension.se.

– Om man går in och gör sin prognos så kan man anpassa både sitt sparande och sina utgifter medan det finns tid, säger Kristina Kamp.

Vid 50 finns det tid att göra något

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, håller med. Prognosen vid 50 års ålder ligger ganska nära sanningen, förklarar han, och ännu finns det tid.

– Vid 50 kan man fortfarande göra något, antingen åt sparandet eller åt utgifterna.

ANNONS

Här är boendet det allra viktigaste, tycker han.

– Man har större möjlighet att anpassa sitt boende medan man fortfarande jobbar, och bättre möjligheter att göra bra val.

Det beror bland annat på att det kan vara svårt att få bostadslån som pensionär.

Men även en bil kostar pengar, ofta så mycket som 3000 – 4000 kronor i månaden. Genom exempelvis bilpooler eller hyrbilar kan man minska den kostnaden rejält, enligt Joakim Bornold.

Vid 40 är valmöjligheterna stora

Vid 40 års ålder är valmöjligheterna för en god pension ännu större, förklarar han.

– Då har man alla chanser att spara själv.

30-åringar ska ägna sig åt annat

Yngre, i 30-årsåldern, bör också så smått börja skaffa sig pensionskoll, tycker han, men de behöver oftast inte göra så mycket åt sin ålderdom. Här ligger sanningen i prognoserna långt bort.

ANNONS

Framför allt gäller det att se till att placera sin premiepension och sin tjänstepension så att pengarna verkligen växer, förklarar Joakim Bornold.

– När man är 30 ska man inte bry sig så mycket om pensionen. Då ska man göra annat, och det måste få företräde. Men man bör se till att välja att placera sina pengar med mer risk, gärna i så mycket aktier som man känner sig bekväm med. Då finns det lång tid för kapitalet att jobba för en.

Avgifterna i sparandet en fara

Man ska dock se upp för avgifterna, påpekar Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Både hon och Joakim Bornold vill varna för höga avgifter. Särskilt för den som är ung.

– En avgift på 1 procent under 30 års tid sänker pensionen med en fjärdedel. Det är som karies i en tand, i början märks det inte så mycket, men om man inte gör något åt det blir det stora problem, säger Johanna Kull.

Rimliga avgifter på pensionssparande är noll för själva kapitalförsäkringen man sparar i, och inte över 0,4 procent för fonderna man stoppar i, tycker hon.

– Man tycker att en avgift på en procent inte är så mycket. Men det urholkar. Dessutom kommer ofta avgifter från olika håll som läggs på varandra, säger Johanna Kull.

Kapa utgifterna när pensionen närmar sig

När pensionsåldern närmar sig blir det dags att fundera över hur länge man vill och kan arbeta. Vid 55 går det fortfarande att försöka spara så det finns en buffert för pensionen, tycker Joakim Bornold, och vid 60 kan det vara dags att försöka kapa sina utgifter.

ANNONS

– Då är det framför allt utgifterna hur länge man kan jobba som har betydelse.

LÄS ÄVEN:



 

 

ANNONS
Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS