Förslaget, fräckt och väldigt svårt att genomskåda när bluffmakare lurar sig in på folks bankkonton med hjälp av Bank-id. Nu prövas sex fall på en gång av Allmänna reklamationsnämnden.


Mest läst i kategorin

Bankid-bluffarna har exploderat under senare tid, och det handlar om riktigt fula trick. E55 och andra medier har rapporterat återkommande om fallen där bedragarna ringer upp folk och uppger sig ringa från banken eller polisen, och på ett mycket trovärdigt sätt lurar dem att släppa in dem i sina internetbanker. Ofta med konsekvensen att stora belopp försvinner.
Men bankkunderna har fått stå för förlusterna själva. Bankerna har hävdat att de inte är ersättningsskyldiga då kunderna hjälpt bedragarna genom att släppa in dem med hjälp av Bank-id. Man får aldrig lämna ut sina hemliga koder, hävdar bankerna.
ARN vill sätta ned foten
Nu prövas sex olika fall av Allmänna reklamationsnämnden samtidigt. Nämnden har haft ett sammanträde med en utvidgad sammansättning den 23 april, för att sätta ned foten och komma fram till en hållning i fall som dessa. Ännu tar det några veckor innan det finns avgöranden i de sex fallen. Men sen ska det förhoppningsvis finnas något som ska kunna ge en fingervisning om hur fall som dessa ska bedömas av ARN i framtiden.
Bankerna har nobbat ersättning för förlusterna med hänvisning till att kunderna har hjälpt bluffmakarna. Men i de sex fallen har aldrig någon kod eller några hemliga uppgifter lämnats ut, invänder kunderna. Bedragarna lurar kunderna att själva knappa in sin Bankid-kod, men några koder lämnas aldrig ut. Kunderna hävdar att det finns en lucka i säkerheten hos Bank-id och nätbankerna. I samband med samtalet knappar nämligen bedragarna in kundens personnummer i ett Bankid-fönster, och när kunden sen slår in sin kod släpper Bank-id in den som står ”först i kön” och har knappat in rätt personnummer som Bankid-koden är hopkopplat med.
Här borde bankerna kunna öka säkerheten, tycker kunderna, och hävdar att det finns flera sätt att göra detta. Dels genom en extra säkerhetskod, dels genom en extra kontroll av att det är samma dator eller enhet för den som knappar in personnumret som anger koden. Dessutom skulle det kunna införas en fördröjning för stora transaktioner, så att kunderna kan stoppa betalningar.
Accelererat det senaste halvåret
Men hittills har bankid-bluffarna bara ökat. Enligt Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter, är det flera olika ligor igång samtidigt.
– Det är tiotals miljoner som har försvunnit från konton på det här sättet. Det här har pågått ungefär ett halvår, men accelererat de senaste månaderna, berättade Jan Olsson för E55 i mitten av mars.
LÄS MER: Bankid-bedragarna vänder sig ofta till män födda på 30-talet
Bedragarna är mycket trovärdiga och låter precis som om de kommer från banken. De har ofta stor kännedom om kunden, berättar Jan Olsson. Ofta säger bluffmakarna att det pågår ett bedrägeriförsök, som gör att att kunden måste logga in för att stoppa. Särskilt äldre människor är drabbade.
– Bedragarna vänder sig till män födda på 30-talet i södra och mellersta Sverige som förväntas ha höga inkomster. Först ringer en person och utger sig vara polis och säger att mannen troligen är utsatt för ett bedrägeri. De listar ut vilken bank mannen har, och kort därefter ringer en person som utger sig ringa från banken, säger Jan Olsson.