För gammal, och passé på arbetsmarknaden. Den som fyllt 45 har allt svårare att få jobb. Anmälningar om åldersdiskriminering ligger stadigt högt, men det är svårt att komma åt problemet, enligt forskare.


Mest läst i kategorin
Anmälningarna om diskriminering på grund av ålder ligger högt. Förra året fick Diskrimineringsombudsmannen, DO, in 274 anmälningar. Det gör ålder som diskrimineringsgrund till den fjärde vanligaste diskrimineringsorsaken, före religion och sexuell läggning.
Förra året ledde anmälningarna till att DO fattade tillsynsbeslut i 15 ärenden. Hittills i år har 25 anmälningar om åldersdiskriminering kommit in, varav DO har inlett tillsyn i två fall, uppger DO.
Åldersdiskriminering i arbetslivet vanligast
Allra vanligast är åldersdiskriminering i arbetslivet. Av förra årets 274 anmälningar rörde 108 arbetslivet, 47 handlade om varor och tjänster och 18 fall rörde hälso- och sjukvård.
LÄS MER: Statens egen bank fälld för åldersdiskriminering
LÄS MER: Professor: Olagligt att äldre får betala mer för matinköp på nätet
Men det är relativt få fall som leder till att DO konstaterar att det rör sig om åldersdiskriminering i arbetslivet.
– Åldersdiskriminering finns, det kan man lugnt konstatera. Men det är svårt att visa, och se vad som är vad. Rent juridiskt är det fråga om diskriminering först då det finns en anmälan och ett beslut, säger Clary Krekula, professor i sociologi med inriktning på ålder och åldrande vid Karlstad universitet.
Det finns tydliga siffror på att långtidsarbetslösheten ökar efter 45, enligt Clary Krekula.
– Då ser vi tydligt att det blir svårare att få jobb.
Och det dystra facit gäller inte bara för Sverige , Enligt Krekula finns det många internationella undersökningar som visar att åldersdiskriminering är ett faktum i de flesta länder.
– Det har gjorts så många olika studier, exempelvis med fejkade jobbansökningar där äldre räknas bort, trots att de har exakt samma cv som yngre. Så ser det ut i de flesta länder.
Svårt att bevisa
Det vanligaste är att äldre räknas bort vid rekryteringar. Men det är få fall som går att bevisa.
– Det är jättesvårt. Men en enkätundersökning som vi gjorde inom räddningstjänsten visade att åldersdiskriminering är vanligare där än diskriminering på grund av kön.
Problemet är, enligt Clary Krekula, att det finns en allmän föreställning i samhället att man vid 60 år är gammal, och att man ska gå i pension senast vid 65.
– Då frågar sig arbetsgivare om det är ekonomiskt lönsamt att anställa en 60-årig som bara kan jobba fem år till. Men det här bygger på tanken om att yngre stannar längre på arbetsplatsen. Det gör de inte, det är fel, säger Clary Krekula.