A-
A+

Så blir din pension 2018

Det nya året innebär flera ändringar för pensionärer. Ändrade skatteregler och höjt bostadstillägg ger flera mer i plånboken.

Frida Mrad

Den första januari ändras skattereglerna för pensionärer. Alla som har en pension på mellan 10 000 och 35 000 kronor i månaden kommer att få en skattesänkning.

– Störst blir effekten för de pensionärer som har en total pension runt 17 000 kronor i månaden, säger Hanna Linnér, statistikansvarig på Pensionsmyndigheten i en kommentar.

Förutom skattesänkningen så höjs också inkomstpensionen med 1 procent samtidigt som garantipensionen och vissa tjänstepensioner höjs med 1,6 procent. Vilket kommer att ge en inkomstökning för många.

      LÄS MER: Oväntad pensionssmäll väntar tusentals

I genomsnitt ökar pensionen med 380 kronor efter skatt, samtidigt som taket för bostadstillägg höjs och ersättningsgraden höjs.

– För de pensionärer som har bostadstillägg ökar bostadstillägget med 200 kronor per månad i genomsnitt, men även där kan det skilja mycket. Den maximala höjningen av bostadstillägget för ensamboende är 470 kronor, medan motsvarande för sammanboende är 235 kronor per månad, berättar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten i en kommentar.

 

Höjningen av pensionen, den nya skattesänkningen samt höjningen av bostadstillägget ger en ensamstående pensionär med omkring 12 000 i pension över 700 kronor mer i plånboken varje månad.

      LÄS MER: Soffliggarna är pensionsvinnarna

Det är dock inte alla som är vinnare. Har du premiepension och valt en fondförsäkring så får du en sänkning med i genomsnitt 3,8 procent på din premiepension. Har du däremot valt en traditionell försäkring väntas istället en genomsnittlig höjning på 3,3 procent.

För de pensionärer som bor utomlands väntas plånboken bli lite mindre eftersom den så kallade SINK-skatten, som utlandsboende betalar på pensionsinkomster från Sverige, höjs från 20 procent till 25 procent.

Så blir förändringen av pensioner 2018

Pensionärsgrupp Ökning av inkomst före skatt
Ökning av inkomst efter skatt
Ensamstående pensionär med bostadstillägg 334 kronor 436 kronor
Sammanboende pensionär med bostadstillägg 259 kronor 277 kronor
Pensionär med stor del garantipension (ej bostadstillägg) 117 kronor 106 kronor
Pensionär med stor del garantipension (ej bostadstillägg) 146 kronor 217 kronor
Pensionär med låg inkomstgrundad pension <13200 kronor (ej garantipension eller bostadstillägg) 175 kronor 348 kronor
Pensionär med medel inkomstgrundad pension 13200 kronor-16100 kronor (ej garantipension eller bostadstillägg) 232 kronor 468 kronor
Pensionär med hög inkomstgrundad pension > 16100 kronor 347 kronor 443 kronor
Källa: Pensionsmyndigheten

 

LÄS ÄVEN: Forskare varnar: Finansministern har fel om Sveriges ekonomi
LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Frida Mrad
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss