A-
A+

Allt mindre bostadsrätt för villapengarna

Den som säljer sin villa för att flytta till bostadsrätt i Stockholmsområdet får allt mindre yta för pengarna från villaförsäljningen, enligt Swedbanks sparekonom. Men så ser inte verkligheten ut i övriga landet, påpekar SPF:s boendekonom.

e55

Många seniorer vill flytta från villan och skaffa sig ett bekymmerfritt liv i lägenhet. Slut med snöskottning, gräsklippning och trix med hängrännor och värmepannor. Men priserna på lägenheter har stuckit i väg de senaste åren, och villapriserna har inte hängt med. Särskilt gäller detta marknaden i Stockholmsområdet. Det gör att det blir allt mindre lägenhet för pengarna, enligt Arturo Arques, sparekonom på Swedbank.

– De stora problemen med att byta bostad i dag beror på de höga bostadspriserna, säger han.

Det är inte amorteringskraven som håller tillbaka folk, menar han. De senaste trettio åren har bostadspriserna stigit mer än tre gånger så mycket som andra priser. Det gör att folk väljer att bo kvar i sina villor – att flytta blir helt enkelt inte värt besväret.

– Jag har jämfört bostäder med  Levis-jeans, Big Mac och Volvo V70, som har stigit med inflationen. Men när jag köpte min första bostad för trettio år sedan betalade jag 50 000 kronor för en liten lägenhet utanför Stockholm, det motsvarade en halv industriarbetarlön. I dag räcker inte ens en hel industriarbetarlön till kontantinsatsen.

Arturo Arques har undersökt ett tjugotal kommuner i Stockholmsområdet. Den som ägt en villa i tjugo å, och som säljer den för att flytta in i en bostadsrättslägenhet i samma kommun i Stockholmsområdet fick i genomsnitt drygt 40 kvadratmeter mindre yta förra året jämfört med 2007.

– Bostadsrättspriserna har stigit med 100 procent, medan villorna bara har ökat med 70 procent under de senaste tio åren.

Ändå blir boendekostnaden lägre för den som väljer att flytta från Stockholmsvillan, enligt Arturo Arques. Ungefär 3000 kronor mindre. Men sänkningen blev större för tio år sedan, då handlade det om 4000 kronor mindre varje månad.

Men så här ser det inte ut i hela landet, påpekar Fredrik von Platen, SPF:s boendeekonom. I de flesta större städer utanför Stockholmsområdet går det alldeles utmärkt att skaffa sig en lägenhet för villapengarna. Visst, det blir bara hälften av boytan jämfört med den standardvilla på 122 kvadratmeter som Artur0 Arques räknat på, men pengarna räcker och det blir till och med en liten slant över.

– Stockholm är en konstig marknad. Det liknar inget annat, även om tendenserna finns även i Göteborg. I residensstäderna runtom i landet så räcker pengarna väl till att byta villa mot lägenhet säger Fredrik von Platen.

Han ser helt andra skäl till att det är svårt för seniorer att byta bostad. Det är bland annat amorteringskraven och svårigheter med att ta banklån som ställer till det.

-Amortering är en slags sparande, men som senior behöver man inte spara. Problemet är om seniorer slutar konsumera för att de måste amortera på sina bostäder. Då blir det problem i samhället, säger Fredrik von Platen.

LÄS ÄVEN: 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss