A-
A+

Skandalfonden Contura lever kvar under nytt namn

Minns du den omskrivna PPM-fonden Contura? En gång kantad av tusentals sorger och bedrövelser för sparare som såg sina pensioner krympa ihop. Nu – en teknikfond med nytt namn som står sig riktigt bra.

e55

Det finns många berättelser om den gamla teknikfonden Contura, som massor av PPM-sparare valde när premiepensionssystemet var nytt år 2000.

Då, strax innan it-kraschen, var dotcom-ekonomin ett framtidslöfte. Vem minns inte e-handelsbolaget boo.com, som sålde märkeskläder via nätet med hopp om en snabb e-handelsexplosion?

Personerna bakom Boo.com: bankmannen Patrik Hedelin (tv), Ernst Malmsten och Kajsa Leander.

Många valde att hoppa på de hajpade teknikfonderna när det nya pensionssystemet infördes.

– Contura var tidigare en fond vars placeringsinriktning var svenska och utländska framtidsföretag, det vill säga företag som satsar på forskning och utveckling. Ungefär 75 procent var placerat inom it och 25 procent inom läkemedel och hälsa, berättar Josefine Uppling, pressansvarig på Swedbank som står bakom fonden.

Contura lockade flest

Contura var var den mesta valda fonden då i början, berättar Jonas Lindmark, analyschef på Morningstar. Till exempel satt hela 7 procent av pensionssparandet i PPM-systemet i Contura år 2004.

– Då fanns 19 miljarder i Contura när PPM-pengarna kom in.

Men så kom it-kraschen. Boo.com och många andra bolag gick under med dunder och brak, och hela it- och teknikbranschen skakade. Värdet på it- och teknikrelaterade aktier tappade snabbt i värde. Så också fondspararnas pengar i Contura. Det finns otaliga berättelser om hur pensionssparare förlorat sina pengar på den populära fonden.

Tio år för att nå världsindex

– De som satte in sina pengar i Contura vid starten av PPM-systemet år 2000 förlorade mycket då. Det tog tio år innan fonden började gå bra jämfört med världsindex, säger Jonas Lindmark.

Först 2013-2014 kom en vändning och fondens nominella värde var tillbaka där det startade. Fram till dess hade spararnas pengar bara krympt, berättar han.

Då fonden började gå bättre hade den bytt både förvaltare och namn. Nu heter den Swedbank Robur Technology, och går faktiskt riktigt bra, konstaterar Jonas Lindmark.

It-sektorn en vinnare nu

–  It-sektorn har varit en vinnare de senaste fem åren. Men nästan all värdestegring har kommit under de senaste två åren.

Josefine Uppling på Swedbank berättar att Swedbank Robur Technology gick upp hela 28,9 procent i värde under förra året. Hittills i år har den ökat med 3,54 procent för den som sparar i fonden inom PPM-systemet, och något mindre för dem som sparar utanför, eftersom PPM-spararna har lägre avgifter.

Fondens kapital var drygt 13 miljarder kronor i slutet av 2001. 2008 hade det krympt ihop till dryga 5 miljarder. Nu har fondkapitalet vuxit till över 31 miljarder per den sista mars, enligt Swedbank. Numera satsar fonden enbart pengarna på teknikföretag.

Men sett till den som satte in sina första PPM-pengar har fonden varit en dålig affär. I alla fall under de första åren.

”Ett riktigt dåligt val då”

– Det var ett dåligt val då, år 2000. Men de senaste åren har it-sektorn globalt sett gått väldigt bra, med företag som Apple, Google och Amazon i ledningen. Även den svenska börsboomen har starka it-bolag, säger Jonas Lindmark.

Den som investerade 100 kronor år 2000 i Contura inom PPM-systemet har fått en genomsnittlig årlig avkastning på 3,18 procent inom PPM-systemet, respektive 2,06 procent för den som sparat utanför.

Totalavakastningen för Contura sedan starten i slutet av år 2000 är 71,66 procent inom PPM-systemet, och 42,06 för sparare utanför. Som en jämförelse har hela fondrörelsen, det vill säga alla fonder på fondtorget hos Pensionsmydigheten, haft en avkastning på 128,6 procent från mitten av december år 2000 till och med mars i år. AP 7 Såfa, som den som låter bli att välja fond hamnar i, har haft en avkastning på 197,1 procent sedan november år 2000.

– Att siffrorna för Contura inte är högre beror till stor del på kraschen för it-bolag i början av 2000-talet, då fonden sjönk kraftigt i värde ett par år, liksom övriga it-fonder, säger Josefine Uppling.

 

LÄS ÄVEN:Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss