A-
A+

Så skyddar du dig mot kortnummerstölderna

Stölderna av kortnummer ökar dramatiskt - bara under första kvartalet i år med 30 procent. Men det finns knep för att inte låta busarna få fatt i dina kortuppgifter.

e55

Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter, berättar att det är full fart på bedragarna just nu.

Varken de riktigt fula busarna som försöker förmå folk att släppa in dem i sina internetbanker med hjälp av deras eget Bank-id, eller kortnummer-bedragarna ligger på latsidan.

– Det är jättestort just nu. Det har ökat med 30 procent bara under det första kvartalet i år jämfört med förra året, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Här är de vanligaste bedrägerierna just nu

LÄS MER: Så skyddar du dig mot nätbedragarna

Kortnummer säljs för 250 kronor

Kortnumren stjäls vid stora dataintrång, med säkerhetskod och allt. Sedan säljs uppgifterna på internets hemliga och mörka skuggsida, Dark net. Köparna handlar med korten på alla möjliga sajter, och notan hamnar hos dig.

– Kortnumren säljs för ungefär 250 kronor styck. Det är inte samma personer som stjäl kortnumren som sedan använder korten.

Han berättar att det är mycket svårt att komma åt problemet. I alla fall när det gäller dataintrången. Men det finns säkerhetsåtgärder som var och en kan tänka på.

Extra säkerhetssystem hos e-handlaren hjälper

– Om man handlar i små asiatiska nätbutiker så riskerar man att kortnumret stjäls, förutom att man kanske inte ens får någon vara som man beställer. Man ska också försöka handla via sajter som har säkerhetssystemet 3-D Secure som kortföretagen står bakom, säger Jan Olsson.

E55 har kontaktat kortföretaget Visa, som förklarar att 3-D Secure betyder Three-Domain Secure, och är ett extra säkerhetssystem som hjälper till att verifiera en kortinnehavare när man gör köp på nätet.

“Visa 3-D Secure fungerar genom att be om ytterligare information, som ett extra lösenord, antingen direkt från dig eller genom att analysera data bakom kulisserna för att se om ett inköp matchar ditt vanliga betalningsbeteende. Båda metoderna är lika säkra” skriver Visa till E55.

Men alla e-handlare har inte den extra säkerhetsfunktionen.

– Nej, de flesta är inte med. Det är bara ungefär 20 procent av alla företag som är anslutna, säger Jan Olsson.

Handlarna tror att kunderna tycker det är besvärligt

Handlare tror antagligen att kunderna tycker att det är besvärligt med extra lösenord vid kortköp. Därför struntar de i kundernas säkerhet.

Men det är förenklingar i 3-D Secure på väg. Visa hoppas att det gör att fler företag vill ansluta sig till säkerhetssystemet.

“Vissa konsumenter och handlare kan oroa sig för att det extra säkerhetsmomentet kan vara besvärligt, men ett av de största genombrotten i bedrägeribekämpning – riskbaserad autentisering – stöder nu denna tjänst. Det innebär att Verified by Visa ofta kan analysera din transaktion bakom kulisserna i stället för att kräva ett lösenord.”

Frågan är då hur man ska veta huruvida sidan man tänker handla från har säkerhetssystemet.

– Det står på sidan, säger Jan Olsson.

“Återförsäljare som stöder Visa 3-D Secure-tjänsten har en “Verified by Visa” – logo som är synlig vid kassan”, skriver Visa.

Den som ändå råkat illa ut och fått sina kortnummer stulna ska så snabbt som möjligt spärra kortet, och därefter polisanmäla händelsen, förklarar Jan Olsson.

LÄS ÄVEN: 

 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss