A-
A+

Fler automater för kontanter på gång

Samtidigt som många spår kontanternas död sätts flera automater, för både uttag och insättning, upp i hela landet.

e55

Bankomat kallar sina maskiner, där man både kan sätta in och ta ut pengar samt utföra vissa andra enklare ärenden för “kontantcenter”. Nu ska sådan sättas upp på ett trettiotal orter under året. Bland annat får Finspång, Göteborg, Kalmar, Kristinehamn, Landskrona, Södertälje, Umeå och Uppsala de nya maskinerna.

– Vi ser att många grupper behöver och vill använda kontanter, och vi försöker hantera det, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat.

Men kontantbristen är stor på många håll i landet. Särskilt i glesbygden. Den som har svårt att få tag på prasslande sedlar undrar nog varför maskinerna sätts upp i så stora städer som Uppsala, Göteborg och Umeå.

– De orter vi anger är där vi har färdiga hyresavtal.

Det är det som är haken när det gäller kontantcenter, berättar han. Högkonjunkturen har gjort att det är svårt på många håll att få tag i en lämplig lokal.

– Vi söker efter små lokaler, runt 15 kvadrat, som helst ska ligga i ett köpcenter. Oftast behöver en större lokal delas.

Bankomat är inte ensamma på kontantmarknaden, det finns fler som tillhandahåller servicen, som Ica och Kontanten. Bankomat tar inte strikt hänsyn till var de andra aktörerna finns eller inte finns när de sätter upp sina kontantcenter, berättar han. Det gör att vissa orter kan bli helt utan, medan andra har många automater.

– Vi måste lita till vår egen bedömning av marknaden.  Vi tar ansvar för vårt eget nät av automater. Men vi försöker att inte ta bort den sista automaten på orten, säger Johan Nilsson.

Nu finns vanliga bankomater för enbart uttag på 569 orter i landet. Automater där pengar både kan sättas in och tas ut finns på 88 orter. Men i år tillkommer alltså ett trettiotal i och med att Bankomat bygger ut servicen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss