Suzanne Axell rasar över svenska fattigpensionärers situation i landet och menar att det är dags att peta hål på myten “vi har det ju så bra i Sverige”.


Mest läst i kategorin
16.8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för risk för relativ fattigdom. I jämförelse med de andra nordiska länderna är vi sämre på att ta hand om våra äldre som behöver stöd. Enligt organisationen “Vid din sida” så vittnar 90-åriga kvinnor om att man tvingas gå till soppkök för att “i alla fall en kväll i veckan få äta sig mätta”. Efter hyran räcker helt enkelt inte pengarna till, det skriver Suzanne Axell i en krönika för Hälsa55.
Suzanne fortsätter med att förmedla vittnesmål från äldre i Sverige. Många äldre utsätts för bedrägerier, kvinnor våldtas på demensboenden och biståndshandläggare skickar ut hemlösa äldre kvinnor mitt i natten från sjukhem med budskapet “klara dig själv”.
Suzanne oroar sig över att de människor som varit med och byggt upp Sverige inte klarar ekonomin. Hon skriver att de skattepengar som de arbetat ihop under deras arbetsliv inte går till dem utan används istället till andra projekt. De tvingas att leva på knappa bidrag, något många i deras generation kan uppleva som obekvämt och att “vara till besvär”.
I hennes krönika noterar hon även att det är få politiker som talade om ovan nämnda problem för landets äldre under Almedalen. Snarare menar hon att politiker använder sig av tomma budskap. Hon menar att det kanske är dags att slå hål på myten ”vi har det ju så bra i Sverige”.
“Vi blir ju alla äldre, om vi har turen att få leva ett långt liv. Ett bra liv. Men idag rasar äldres tänder för de inte har råd att gå till tandläkaren, deras hem kliver man in i och snor åt sig det man kan. Deras bankkonton kapas, och deras ihop-arbetade pengar försvinner och så ska de ändå vara så fruktansvärt tacksamma för ”vi har det ju så bra i Sverige”. Jojo.”

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+