A-
A+

Här är de vanligaste bedrägerierna just nu

Bank-id-bluffar, Microsoftbedragare och falska bilförmedlare – just nu är det flera olika bedragare i farten. Polisen varnar för bluffmakarna och uppmanar särskilt äldre att se upp.

e55

Jan Olsson, nationell förundersökningsledare för bedrägerier på polisens nationella bedrägericentrum,  varnar för några av de mest frekventa bluffmakarna just nu.

Värst just nu är bedrägerierna där användning av bank-id ingår, tycker han. Dessa genomförs ofta som en tvåstegsraket.

      LÄS MER: Bedrägerier mot bankkunder – hundratals drabbade

      LÄS MER: Ny bedrägerivåg – Åke överlistade bedragarna

En annan bedrägeriform som är vanlig just nu är de så kallade bilförmedlarna, berättar Jan Olsson.

– De vänder sig till dem som annonserar ut bilar på nätet. De ringer upp, och erbjuder sig att förmedla bilen till det pris som säljaren begärt. De prutar inte ens. De säger “jag skickar två killar direkt för att hämta bilen”.

Men bluffmakarna hjälper inte till. I stället försöker de få säljaren att skriva under överlåtelsehandlingar som gör att de kommer åt bilen utan att betala.

Ytterligare ett sätt att försöka lura folk  som är vanligt just nu är de så kallade Microsoftbedragarna. Personer ringer upp och säger att datorn är utsatt för en virusattack, och att de ska hjälpa till att åtgärda problemet genom att få komma in och fjärrstyra datorn, berättar Jan Olsson.

– De försöker vilseleda genom att använda så kallade spoofade nummer. Det innebär att de ser ut att ringa från ett svenskt nummer. Nu har vi hört att det är mycket riktnummer 0480, Kalmar-nummer.

Bedragarna vill förstås komma åt pengar via datorn, förklarar han. Bedrägeritypen är känd sedan flera år och det har etablerats en mindre industri utomlands för att utföra samtalen.

– Hundratals lyckas varje år. Här görs tillslag i Indien, men det är som en droppe i havet. Antalet callcenter av den här typen är jättestort.

Så här i deklarationstider är det också bedragare i farten som utger sig för att representera Skatteverket, berättar han.

– De skickar iväg tusentals mejl där man uppmanas att ge ifrån sig sina kortuppgifter för att få sina skattepengar på sitt kort. Tyvärr gör vissa det också, och kortinformationen används för kortköp på nätet, säger Jan Olsson.

Hans bestämda uppmaning är att aldrig använda sitt Bank-id då man blivit uppringd, och aldrig släppa in någon i sin dator, eller klicka på några länkar i ett mejl eller sms.

LÄS ÄVEN: 

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss