A-
A+

Placera: Här är bästa fonderna sedan coronabotten

Placera har listat de aktiefonder från Avanzas fondutbud som gått bäst sedan coronabotten.

e55

Skillnaden mellan de 20 bästa fonderna är stor då det skiljer över 170 procent mellan plats 1 och plats 20.

Under den senaste treårsperioden har en global aktiefond stigit med runt 70 procent mätt i svenska kronor. En bred svensk indexfond har under samma period stigit med cirka 56 procent.

Skillnaden mellan att investera i en fond som riktar in sig på de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen och en indexfond som investerar i små- och medelstora bolag på samma börs uppgår till 6 procent till fördel för de mindre bolagen.

Tillväxtmarknader har haft det tyngre under perioden där en bred tillväxtmarknadsfond endast avkastat 30 procent vilket är mindre än hälften av en global indexfond.

De två fonder som utvecklats bäst och som båda haft en avkastning på över 250 procent under de senaste tre åren är Thematica – Future Mobility Retail och Schroder ISF Global Energy.

Fonden Thematica – Future Mobility Retail har stigit 295 procent under perioden och investerar huvudsakligen i elbilar och värdekedjan runt elbilsteknik. Även om fonden klassas som en teknikfond har man en exponering mot råvarubolag på runt 60 procent.

Näst bästa fond är Schroder ISF Global Energy som stigit 262 procent under perioden. Samtidigt har det underliggande oljepriset endast stigit 180 procent. Energibolagen fungerar som en hävstång på oljepriset.

”Energibolagens hävstång beror på bolagens balansräkning och skuldsättningsgrad samt produktionskostnaden för att ta upp oljan. Det gör att fondernas utveckling kan skilja mycket mot oljepriset över tid. Vid uppgångar går oftast energifonderna betydligt bättre och vice versa vid större oljeprisfall. Under den senaste månaden är det tydligt då underliggande oljepris stigit men energibolagen har stigit betydligt mer”, skriver Placeras Pär Ståhl.

FonderUtveckling, 3 år
Thematica – Future Mobility Retail295%
Schroder ISF Global Energy A Acc USD262%
HSBC GIF Turkey Equity AC176%
DNB SMB S171%
Franklin Natural Resources A(acc)USD171%
BGF World Energy A2163%
Evli Emerging Frontier B152%
Fidelity FAST Global A-ACC-USD147%
DNB Fund Renewable Energy – Ret. A (SEK)143%
LMM – Kavaljer Quality Focus A SEK141%
BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD135%
Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK134%
HSBC GIF Mexico Equity AC134%
Spiltan Aktiefond Småland132%
Holberg Norge A129%
BGF World Mining A2128%
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR125%
Allianz Global Metals and Mining A EUR123%
BGF Future of Transport A2122%
Schroder ISF Glbl Engy Tnstn A Acc USD119%

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss