A-
A+

Så kan du spara både på plånboken och hälsan

Ett vardagsval spelar roll både för privatekonomin och hälsan.
Hälsa, Mat, PrivatekonomiNews55

Ett val som många gör kan få konsekvenser för både ekonomin och välmåendet. Det skriver Göteborgs-Posten.

Annelie Sandström

Du får betala upp till nästan dubbla priset om du väljer att bordsmargarin med mättade fetter.

Dyrast kilopris i testet har Bregott som kostar 113 kronor kilot. Vegetabiliska bordsmargarinet Carlshamn var billigast i testet och hamnade på cirka hälften av det priset, 55 kronor kilot, skriver Göteborgs-Posten. Eurofins laboratorium i Lidköping fick i uppdrag att analysera innehållet i nio av Sveriges vanligaste bordsmargarin. De testade produkterna har en fetthalt kring 70 procent och inte så kallade lättvarianter, där fetthalten oftast ligger mellan 30 och 40 procent.

Bordsmargarinerna med en hög andel mjölk som bas har också störst andel mättade fetter.

Fullständigt skenat

– Byter vi ut en del av det mättade fettet mot omättat fett minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, förklarar Anna Turesson Wadell, dietist och doktorand vid avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition på Göteborgs universitet.

Även för plånboken är det mer skonsamt att välja detta alternativ, enligt testet.

I artikeln konstaterar man också att mejerivarornas priser fullständigt har skenat under det senaste året. Den 600-gramsask med Bregott som för ett år sedan kostade drygt 40 kronor är i dag uppe på 68 kronor.

– Vi är väl medvetna om att kunderna reagerar över priserna. Men mjölkpriset har ökat i samma takt. Bregott är något av en premiumprodukt och det går åt 20 liter mjölk för att få ett kilo Bregott, förklarar Max Wallenberg, presschef på Arla för Göteborgs-Posten.

5
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss