News55

De har svårast och lättast att få jobb i Sverige

Artikelbild
VÄSTERÅS 20130423
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Det råder överflöd på vissa yrken i Sverige, medan man skriker efter personal i andra branscher. Saco har gjort en prognos hur det förväntas att se ut med jobb framåt. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom kulturbranschen är det en tuff kamp om jobben. Trots att det kan vara lockande för kreativa och historiaintresserade människor att arbeta inom detta område, har yrken som museer och kulturmiljöyrken länge upplevt svårigheter.

Kommunikatören Pälle Kamali från Saco poängterar att trots att det finns många populära utbildningar inom kulturens värld, är konkurrensen om jobben hård. Dock blir det enklare att etablera sig inom branschen efter några års erfarenhet.


Här är yrken med svårast och lättast att få jobb i Sverige
Inom juristbranschen bedöms det finnas goda möjligheter till jobb enligt Saco:s prognos. Arkivbild: TT


Jobb som jurist och läkare förväntas vara i balans med utbildade sökande de kommande fem åren. Detsamma gäller inom ekonomi och personalfrågor.

– Egentligen vill man ha en arbetsmarknad där det finns en balans. Det är det bästa för alla, säger Pälle Kamali, till Göteborgs-Posten.

Nya möjligheter

ANNONS

Göran Arrius, ordförande i både Saco och Akademikernas a-kassa, understryker vikten av att inte enbart lita på prognoser. Han påpekar att förändringar kan inträffa på grund av faktorer som konjunktur, politiska beslut och det globala läget. Han uppmanar till att göra välinformerade val och att vara öppen för nya möjligheter.

– Vi talar om hur det kanske kommer se ut fem år framåt som våra förbund gör en väldigt kvalificerad gissning. Det finns saker som kan förändras, säger Göran Arrius till tidningen.

ANNONS

Jobb där det råder brist

Saco har identifierat vissa yrken där det råder brist på personal. Bland dessa yrken finns lärare och officerare, med ett särskilt växande behov inom totalförsvaret. Även bibliotekarier, arbetsterapeuter och präster är eftertraktade yrkesgrupper. Kamali nämner att bristen på lärare är en långvarig kris som kommer ta tid att lösa.

Totalförsvaret står inför stora behov av att trygga en långsiktig kompetensförsörjning. Ökat behov av officerare har uppstått till följd av det geopolitiska läget, och politiska satsningar kan innebära ytterligare ökade resurser för försvaret.

Att välja rätt utbildning är avgörande för ens framtid, men det är också viktigt att vara medveten om att arbetsmarknaden är i ständig förändring. Att vara öppen för nya möjligheter och att göra välgrundade val är avgörande för att lyckas på dagens arbetsmarknad.

Läs mer:

Yrken som hotas mest av AI

ANNONS

Tjänstemännen drar ifrån arbetarnas löner

Undersökning: Detta ångrar vi mest i vårt arbetsliv

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS