News55

Här är sparekonomernas råd till 55-plussare

Artikelbild
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 28 juli 2023

Genom livet har vi olika ekonomiska mål och utmaningar som förändras över tid. För åldersgruppen 55-plus går sparandet in i en ny fas.

ANNONS
ANNONS

I ekonomiskt svåra tider blir sparandet extra viktigt. Sparekonomerna Frida Bratt och Nicklas Andersson har gett sina bästa ekonomiråd till GP. Frida Bratt ser åldersgruppen 55-plus som en kategori där nya ekonomiska möjligheter öppnas upp. 

– Nu är det lättare att ha ekonomiska mål. Man har jobbat länge, barnen kanske flyttar ut, säger Frida Bratt.

Vanliga misstag

Sparekonomen menar att man bör fråga sig varför man sparar. Att identifiera hur man vill leva och prioritera sparandet utefter det är en god idé.

– Man får sätta sig ned och fundera vad man vill göra. Vill man spara för att resa, eller för att ha en hög levnadsstandard? Behöver jag öka sparandet eller minska? 

Det finns flera saker att ha i åtanke gällande de ekonomiska beslut som väntar åldersgruppen 55-plus. Sparekonomerna varnar för vanliga misstag att passa sig för.

– Här handlar det om att successivt skifta över i sparandet, från hög risk till lite mindre risk. Kanske ett par räntefonder som är mer stabila eftersom man antagligen behöver pengarna mer i närtid. Att man missar att trappa ned långsamt tror jag kan vara ett vanligt misstag, säger Frida Bratt.

Ute i god tid

ANNONS

Nicklas Andersson är inne på samma spår. Han menar att det är viktigt att prioritera pensionssparandet i god tid innan det blir aktuellt.

– Ett misstag kan vara att ta för hög risk med pengar som man kommer att behöva inom ett antal år, säger han. Även om det är många år kvar innan de flesta går i pension så är det hög tid att fundera kring dessa frågor, fördelen är att det är tillräckligt lång tid kvar för att göra något åt exempelvis ett uteblivet sparande, säger Nicklas Andersson.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS