News55

Här är kommun där äldre kan få chockhöjd hyra

Artikelbild
En kvinna i Malmö har erkänt att hon begått en mängd stölder mot äldre under sin tid som anställd vid hemtjänsten och flera äldreboenden. ARKIVBILD.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 14 mars 2024

De äldre som bor i en kommun i Sverige kan råka ut för höjd hyra med upp till 40 procent. Men detta sätter sig Hyresgästföreningen emot. Det rapporterar Hem & Hyra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Motala kommun som vill höja hyrorna på äldreboenden med upp till 40 procent.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

På kommunens uppdrag har en extern konsult utrett hyrorna i Motala och kommit fram till att det finns orättvisor i hyressättningen mellan olika boenden. Man menar att hyrorna ligger för lågt i förhållande till vanliga hyreslägenheter på orten, skriver Hem & Hyra.

– Kommunen får inte subventionera hyrorna för en grupp invånare, säger Harold Nilsson, konsulten som anlitats, till tidningen.

Är oense

Under våren 2023 antog kommunfullmäktige den nya hyresmodellen. Förhandlingen med Hyresgästföreningen pågår än.

I genomsnitt vill Motala kommun höja hyrorna på äldreboenden med 26,6 procent. På kommunens nyaste äldreboende, Nämndemansgatan, före­slås en höjning med 40 procent för att ­rätta till det som kommunen ­menar är räknefel som gjordes när hyrorna sattes.

– Det stämmer säkert att det finns skevheter som behöver ­rättas till. Men hyran ska fortfarande vara skälig. Jag kan inte se någon skälighet i de här nivåerna. Det är jättehöga höjningar och vi gör vad vi kan för att försöka förhindra det, säger Hyresgästföreningens förhandlare Karen Cornell till Hem & Hyra.

ANNONS

I hyressättningen tillkommer sådant som är specifikt för äldreboenden, till exempel tillgång till gemensamma utrymmen och att det finns sprinklers och ­direktkopplat brandlarm. Hyrorna innehåller även ett tillägg på 390 kronor för höj- och sänkbar special­säng.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.

Från Hyresgästföreningens sida anser man att det sättet att räkna sammantaget ger en hyra som är för hög.

– Antingen använder man bruksvärdering och jämför rakt upp och ner med vad en likvärdig lägenhet kostar. Eller så använder man systematisk hyressättning där man prissätter olika saker var för sig. Här blandas två olika modeller och då finns en risk att man tar ­betalt för samma sak flera gånger, anser Karen Cornell.

Detta håller dock inte konsulten med om och menar att Hyresgästföreningens representanter inte lyckats förklara vad de menar. Hittills har parterna träffats åtta gånger utan att komma överens.

ANNONS

Fall för hyresnämnden

Nu har kommunen ansökt om att hyresnämnden ska medla i frågan för att hjälpa till att reda ut vad parterna är oense om.

— När vi har klarlagt tvistefrågorna ska vi försöka förlika parterna och eventuellt lägga fram ett förslag till förlikning, säger Erik Ferlin, hyresråd vid hyresnämnden i Linköping till Hem & Hyra.

ANNONS

Om inte medlingen lyckas kommer ärendet att avskrivas och då ligger bollen åter hos Motala kommun. Om kommunen fortfarande vill genomföra hyreshöjningen måste man ansöka hos hyresnämnden i varje enskilt fall, vilket rör sig om närmare 400 ärenden..

— Det är ju som det är. Linköpingsnämnden har haft en del lite större strandningar men jag tror inte att vi har haft några som är så här stora. Men det ska vi naturligtvis ta itu med om det skulle bli så, säger Erik Ferlin till Hem & Hyra.

Får kommunen igenom kravet skulle det ge ökade hyresintäkter med 4,8 miljoner kronor om året. Många äldre har rätt till statligt bostadstillägg men inte alla.

Läs mer:

Tusentals hyror avgörs nu i domstol: “Onödigt”

Hyresvärdar går ut med höjd hyra – 17 000 lägenheter drabbas

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS