News55

Tusenårigt monument - bra exempel för hållbart byggande

Tusenårigt monument - bra exempel för hållbart byggande
Tusenårigt monument - bra exempel för hållbart byggande (Foto:Wikipedia)(Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Järn som inte angripits av rost på flera tusen år är imponerande. Hur står ett tusenårigt monument pall mot detta?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den moderna byggindustrin har upplevt stora glapp mellan kvalitet och faktiska kostnader. I dag byggs en fastighet för att stå pall i 50 år. Det är inte lång tid i jämförelse med hur husen byggdes för bara hundra år sedan. 

UNESCO-listade Qutb Minar complex består av en samling historiska monument i New Delhis centrala stadskärna. Bland monumenten finns en järnpelare som uppfördes någonstans mellan 375-415 – talet. Den är drygt sju meter hög och väger drygt sex ton rapporterar CNN.

Det som förbryllat forskare världen över är järnpelarens resiliens mot rost och korrosion – den bedöms vara i ursprungligt skick efter mer än 1500 år.

Varken klimatförändringar eller luftföroreningar har degraderat dess ytor, vilket är ett mysterium. Vanligtvis oxiderar järn som utsätts för fukt och syre. 

Vad var mirakelmedicinen?

Forskare har funnit att pelaren som består av smidesjärn, har en betydligt högre fosforhalt (cirka 1%) och dessutom saknar svavel och magnesium, till skillnad från modernt framställt  järn. 

Den gamla smidesteknik som användes för att bygga pelaren, så kallad vällning, höll den höga fosforhalterna intakt i järnet. Det är en metod som endast används begränsat i dagsläget

Möjligheter för hållbart byggande

ANNONS

Bland förespråkare för hållbart byggande och klimatomställning anser en växande grupp att vi bör lära oss av antika byggtekniker för att skapa en miljövänligare arkitektur med högre hållbarhetsindex. 

-Om vi ​​tittar på tekniken som användes för att skapa pelaren från ett nytt perspektiv, bortom enbart erkännande av dess uråldriga ursprung, kan vi upptäcka vägar för att utnyttja liknande metoder, utvecklar Pragya Nagar som är historisk arkitekt för CNN.

Man kan betrakta gamla byggnader och monument i form av samlad kunskap som utvecklats under århundraden. Det är betydelsefulla kunskaper vi borde inspirera oss av på vägen mot en hållbarare framtid. 

Läs också

Enorm infrastruktursatsning på gång i Indien

Här är svenskarnas favoritresmål i Asien – Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS