News55

Hemligheten bakom skarpt minne hos superåldringar

Forskning: Hemligheten bakom skarpt minne hos superåldringar
Ny forskning lyfter fram vad som kan ligga bakom att superåldringar har så skarpt minne i hög ålder. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 30 apr. 2024Publicerad: 30 apr. 2024

Nu avslöjar forskare hemligheten bakom att vissa äldre människor kan ha väldigt skarpt minne i hög ålder. Superåldringar kan ha sin imponerande förmåga på grund av att vissa områden i hjärnan bevaras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Superåldringar kallas de 80-plussare som har lika bra minne som gemene 50-åring och deras hjärnor åldras långsammare än hos andra, skriver MåBra.

Hjärnstrukturen som kallas den vita substansen brukar vanligtvis förändras med åldern, men hos superåldringar förblir den mer intakt, framkommer i en ny artikel i tidskriften Journal of Neuroscience.

Detta kan vara orsaken till att superåldringar har minnesförmågor som motsvarar personer som är 30 år yngre, tror forskarna enligt Newsweek.

Ny forskning

Den vita substansen utgör större delen av de djupare lagren i hjärnan och består till stor del av nervfibrer som är täckta med ett fettämne som kallas myelin.

Den vita substansen är avgörande för samordningen av olika hjärnfunktioner, från motorisk kontroll till lärande. Skador kan påverka hur hjärnan bearbetar information och kommunicerar med resten av kroppen.

Forskning: Hemligheten bakom skarpt minne hos superåldringar
I forskningen tittar man närmare på den vita substansen i hjärnan. Foto: Unsplash

Under en femårsperiod studerade forskare från Spaniens Universidad Politécnica de Madrid och Queen Sofia Foundation Alzheimer Centre hjärnstrukturen hos äldre som hade minnesförlust och jämförde med superåldringar och kom fram till att den senare kategorin hade bättre mikrostruktur i den vita substansen.

ANNONS
ANNONS

Kan stoppa demens

De hoppas att dessa resultat kan hjälpa forskare att ta reda på om den vita substansen kan skyddas för att stoppa åldersrelaterad minnesförlust och demens, skriver Newsweek.

– Att förstå superåldrings-fenotypen kan ge insikter om mekanismer för skydd mot åldersrelaterad minnesförlust och demens, säger forskarna.

Att dra lärdomar kring superåldringar är det många som är intresserade av, bland annat läkaren Michael Mosley. Han har rest runt i världen och gjort intervjuer och träffat experter. I en dokumentär har han bland annat tittat på hur mat, motion, klimat, gener och miljö spelar in för åldrandet. Hjärtforskaren Katarina Steding-Ehrenborg lyfter fram fyra vanor som krävs för att bli en superåldring i Svenska Dagbladet.

Läs mer:

Här är fem faktorer som minskar risken för demens

Forskning: Vanlig åkomma kan orsaka demens

Här är 109-åringens tips för ett långt och lyckligt liv

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS