News55

Här bor Sveriges mest skuldsatta

Sverige: Här bor de mest skuldsatta personerna
Glesbygd. Foto: Helena Landstedt / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 20 mars 2024

En av Sveriges kommuner har stora problem med social dumpning, personer som saknar bostad och inkomster, ofta med missbruk och andra problem. Kommunen har dessutom högst andel skuldsatta i Sverige. Det skildrar Aftonbladet i ett reportage.

ANNONS
ANNONS

Det är Ljusnarsbergs kommun, med Kopparberg som huvudort och Ställdalen med näst största ort, som kan ha fler än 100 personer som “dumpats” från andra platser, enligt kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S), som Aftonbladet har pratat med.

Kommunen brottas med en tillväxtbransch av oseriösa företag som har köpt billiga fastigheter för att tjäna pengar på flyktingar, och efter flyktingvågen, social dumpning, alltså ¨personer som saknar bostad och inkomster, ofta med missbruk och andra problem” – som rikare kommuner vill bli av med, skriver Aftonbladet.

100 personer kan tyckas litet i antal, men ställt till kommunens 4 600 invånare får det stor effekt. Av dess arbetar 1978 personer, medan nästan lika många är pensionärer och förtidspensionärer. Enligt tidningen är drygt 600 barn under 16 år.

Kommunalrådet berättar om att kommunen plötsligt en dag fick ta han om 40 nya barn, som ett av företagen som köper fastigheter för att möjliggöra att ta dit personer med särskilda behov och behov av skydd.

På listan står flera bolag med skulder som inte betalar avgifter för vatten och avlopp och renhållning, något som skattebetalarna i Ljusnarsbergs kommun kan komma att stå för.

Förutom dessa företag så har kommunen alltså en åldrande befolkning, Sverigerekord i andel skuldsatta hos Kronofogden, nära Sverigetoppen i andelen förtidspensionärer.

Enligt Kronofogden är Ljusnarsberg den kommun där högst andel är skuldsatta med 9,5 procent, följt av Perstorp, Eda, Högsby och Filipstad.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS