A-
A+

Så kan du undvika att bli lurad i readjungeln

Foto Janerik Henriksson / TT

Black week är här och Black friday närmar sig vilket innebär att butikerna har massa erbjudanden och rabatter. Det är lätt att svepas med i köphysterin, men det går slippa bli lurad skriver Svenska Dagbladet.

Petra Lundgren

Annons

Annons

Många passar på att köpa saker till sig själva och inte minst julklappar under Black week och Black friday när varorna har röda prislappar. Men det är inte säkert att priset är lägre än annars. En del företag höjer priserna under hösten och sänker dem lagom till Black friday.

-Så fort du kommer på att du vill köpa något på Black Friday eller julrean ska du börja följa prisutvecklingen. Annars har du ingen aning om det är nedsatt eller inte, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges konsumenter till Svenska Dagbladet.

Det finns en ny bestämmelse i prisinformationslagen som tydligt reglerar prissänkningar. Om ett företag anger att de sänkt priset ska de även ange det tidigare lägsta priset de haft 30 dagar före prissänkningen.

Det är inte tillåtet att erbjuda kraftig rabatt på en viss vara om det bara finns en begränsad mängd.

– Företag får inte locka med rea om det inte finns så många varor att det motsvarar efterfrågan, säger Henric Jonsson, vägledare vid Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument, till Svenska Dagbladet.

Andra exempel som är bra att tänka på är:

  • Köp bara saker du behöver, inte för att det är rea
  • Köp bara om du har pengar
  • Använd prisjämförelsesajter
  • Ta reda på vad som gäller om du vill lämna tillbaka varan
  • Om du handlar på internet, kolla upp företaget och hur du kan komma i kontakt med det.

0
Petra Lundgren
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss