A-
A+

Här är knepen för en billigare jul

Julen kan bli kärv i år när det är bistrare tider. Foto: Christine Olsson / TT

Det har varit tufft ekonomiskt för många under en längre tid. Kanske är det med dubbla känslor som julfirandet närmar sig. Här kan du läsa tips från en privatekonom om hur man kan hålla nere kostnaderna i jul.

Annelie Sandström

Tiden med stora förändringar, som väldigt stigande elpriser och dyra matkassar tycks vara förbi, men nu går vi i vinterperioden med en tuff tid framåt.

– Det värsta ligger bakom oss, sett till ekonomisk förändring, säger Américo Fernández, privatekonom, men konstaterar också att den nivå vi hamnat på kommer att ligga kvar längre än vad många önskat sig.

Han konstaterar att vi måste anpassa plånboken.

Diesel- och bensinpriserna kommer att ligga kvar, likaså elpriserna som dämpat sig lite, men fortfarande är högre än vad de var under startåret 2021. Det kommer främst att vara matkassen, som tillsammans med lånen och räntorna som kommer att bli tuffast att klara av, uppger TV4 Nyhetsmorgon.

– Tittar vi på skillnaden som helhet måste hushållen hitta 100 000 kronor extra i år för att klara ekonomin, säger Fernández.

Inför hemlig tomte

– Det gäller att inte borra ner huvudet i sanden, som man gärna vill, och tänka den dagen den sorgen. Det handlar om att göra vissa omställningar. Tänk medveten konsumtion och se över era jultraditioner. Alla behöver inte kanske inte få presenter, här föreslår privatekonomen att införa en så kallad Secret Santa, hemlig tomte, i år så att inte alla behöver lägga hela sin ekonomi på julklappar, säger han i TV4 Nyhetsmorgon.

0
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss