A-
A+

Här är föremålen som inte är så värdefulla som du tror

Värdet på föremålen i ens hem är inte alltid vad man själv tror att det är, konstaterar auktionsexpert.

Kanske rensar du hemma och funderar på vad som kan betinga något av värde? Vissa saker har många en tendens att övervärdera då det i själva verket knappt är värt någonting alls, enligt auktionsexpert.

Annelie Sandström

Det är ”traditionella finföremål” som sällan har något värde idag.

– Långt in på 1900-talet hade även delar av arbetsklassen så kallade ”finrum” där man hade sådana ”finföremål”, säger Andreas Siesing, intendent hos Auctionet till Nyheter24 och fortsätter:

– Så man har kanske vuxit upp med föräldrar som tutat i en någon slags sanning om olika föremål och deras värde och då blir det ju naturligt att man tror på det. Sedan har marknaden, på ganska kort tid, svängt över till att föredra helt andra ideal. 

Extra svårsålt

Det är föremål från särskilt en epok som är lite extra svårsålda just nu.

– Hela 1800-talet ligger i träda kan man säga. Det är högkvalitativt snickeri och sådär, men det är inte värt någonting nästan i dag, säger Andreas Siesing.

Han nämner även äldre måleri med fiskebåtar, ruinlandskap och liknande motiv.

– Men bara för att det förr ansågs fint, så betyder det inte att det är värt någonting i dag.

Även golvur beskriver Siesing som ”helt iskalla”.

– Kliver det in någon med ett golvur så är det lite utav en mardröm, för då tror de oftast att ”det här är ju 200 år gammalt och jättevärdefullt”. Men det är jättejobbigt att hantera.

– Så man kan säga att: ju mer ”traditionellt” föremålet är, desto svårare är det att få betalt många gånger, säger han till Nyheter24.

3
Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss