A-
A+

Därför anklagas svensk fastighetsjätte

Foto: TT

Svenska fastighetsjätten anklagas för både lyxrenoveringar och att bryta mot FN:s mänskliga rättigheter, rapporterar SVT. Företagets vd bemöter anklagelserna.

Viktoria Atladóttir

Bostadsbolaget Akelius affärsmodell går ut på att köpa lägenheter när tidigare hyresgäst flyttat ut, renovera bostaden i fråga för att sedan kunna hyra ut den till en högre hyra. 

SVT redogör för den kritik som bolaget fått under en tid tillbaka. Kritikena menar att Akelius förstör arbetarklassens bostäder, då hyran efter renovering blir så hög att ekonomiskt svaga grupper inte har möjlighet att bo kvar. 

Kritiken kommer från bland annat protesterande hyresgäster i Tyskland, och Leilani Farha, FN:s speciella rapportör för rätten till bostad. Akelius modell är både aggressiv i syfte att driva upp vinster, och bryter mot rätten att ha en bostad, menar Leilani Farha. 

Akelius nuvarande vd Roger Akelius har bemött kritiken både tidigare, och senast i SVT:s “Min sanning”. 

– Akelius policy är att renovera lägenheter när de blir vakanta. Vi påtvingar aldrig hyresgäst en högre standard. Bolagets policy är att aldrig tvinga någon från sin bostad, skrev vd:n i ett mail till Göteborgsposten 2020.

Tre år senare står vd:n kvar vid sitt uttalande:

– Det är inte min sak att planera det sociala. Nej, varje företag ska göra vad deras kunder tycker om och vill kunna ha för någonting, säger Roger Akelius i SVT:s program “Min sanning”.

I programmet kallar vd:n äldre stadsdelar för både ”skit” och ”slum”.

21
Viktoria Atladóttir
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss