A-
A+

Stort tillslag mot momsbedrägeri i Stockholm

Ekobrottsmyndigheten har gjort ett tillslag mot ett logistikföretag i södra Stockholm. Arkivbild.
Ekobrottsmyndigheten har gjort ett tillslag mot ett logistikföretag i södra Stockholm. Arkivbild.
EkonomiTT

Ekobrottsmyndigheten (EBM) har gjort ett större tillslag rörande omfattande och systemhotande momsbedrägeri med elektronikprodukter.

Totalt misstänks brottsupplägget i det aktuella ärendet ha genererat uppemot 16,8 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar. Tre personer har häktats av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för bland annat skattebrott och grov näringspenningtvätt.

De tre häktade är kopplade till ett logistikföretag i södra Stockholm. Det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Avancerad fiktiv handel"

"Det handlar om grov organiserad brottslighet genom ett brottsupplägg som går ut på att lura Skatteverket att betala ut hundratals miljoner kronor i moms som aldrig har betalats in. Detta sker genom en sorts avancerad fiktiv handel med olika kedjor av bolag som påstås handla med elektronikprodukter", säger Lars Stävenborg, polis och utredningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, i pressmeddelandet.

Logistikföretaget ska under flera år ha haft kunder som har varit involverade i momsbedrägerihandel med elektronikprodukter genom till exempel lagerhållning och uthyrning av kontorsrum, skriver EBM.

Tillslaget skedde förra veckan

De senaste åren har logistikföretaget själva börjat köpa och sälja elektronikprodukter med företag inom elektronikhandeln som är eller har varit föremål för brottsutredningar och Skatteverkets revisioner.

Vid tillslaget, som skedde i förra veckan, gjordes ett stort antal beslag bestående av bland annat elektroniska produkter samt större penningbeslag från både företagets och de misstänktas bankkonton. Utredarna påträffade även ett stort antal e-cigaretter som togs i beslag för misstänkt olovlig befattning av punktskattepliktiga varor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss