A-
A+

Lundintopp överklagar – kräver att åtal avvisas

Alex Schneiter. Arkivbild.
Alex Schneiter. Arkivbild.
EkonomiTT

Lundintoppen Alex Schneiter fortsätter ifrågasätta åtalet mot honom för medhjälp till folkrättsbrott.

Nu överklagar han tingsrättens beslut att avslå hans begäran om att åtalet ska avvisas.

Annons

Annons

Överklagan lämnades in tidigare i veckan, och i det framgår att Schneiter i första hand vill att hovrätten ska undanröja Stockholms tingsrätts beslut och att frågan ska gå tillbaka till tingsrätten för förnyad handläggning. I andra hand vill han att Svea hovrätt ändrar tingsrättens beslut och avvisar åtalet.

Lundin Oils tidigare vd Alex Schneiter åtalades i november förra året tillsammans med bolagets styrelseordförande Ian Lundin för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003.

"Styrkt Sudan"

Enligt åklagarna har staten Sudan begått folkrättsbrott och de båda Lundintopparna har "styrkt Sudan i sitt uppsåt" att begå dessa gärningar bland annat genom krav de ställt på regeringen för att bolaget skulle kunna bedriva sin oljeverksamhet i landet.

Både Lundin och Schneiter nekar till brott. Senare i november lämnade Alex Schneiter och hans försvarare in ett yrkande om att åtalet ska avvisas av Stockholms tingsrätt, då de hävdar att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom.

Annons

Annons

Elva år

Tingsrätten beslutade dock att åtalet inte ska avvisas, och det är det beslutet som Schneiter nu överklagat.

Utredningen i fallet inleddes för elva år sedan. När åtal väcktes lämnades ett förundersökningsprotokoll som omfattar omkring 80 000 sidor in till tingsrätten. En av de ansvariga åklagarna i målet, Krister Petersson, har tidigare sagt till TT att åklagarsidan räknar med att huvudförhandlingen kommer att ta år i anspråk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss