A-
A+

Krisbanken Credit Suisse köps av UBS

Credit Suisses ordförande Axel Lehmann (vänster) tillsammans med UBS:s ordförande Colm Kelleher på en presskonferens efter uppgörelsen.
Credit Suisses ordförande Axel Lehmann (vänster) tillsammans med UBS:s ordförande Colm Kelleher på en presskonferens efter uppgörelsen.
EkonomiTT

Förhandlingarna mellan schweiziska UBS och krisbanken Credit Suisse har gått i mål efter uppgifter om att UBS tvingades mångdubbla det ursprungliga budet.

Centralbankens ordförande Thomas Jordan säger att det var "av största vikt" att agera snabbt med tanke på bankens betydelse för ekonomin.

UBS och Credit Suisse är landets två största banker.
UBS och Credit Suisse är landets två största banker.

Under veckan har förhandlingar pågått i Bern om att låta Schweiz största bank UBS ta över krisdrabbade konkurrenten Credit Suisse.

UBS ska tidigare ha bjudit omkring 1 miljarder schweizerfranc för Credit Suisse, som dock ansåg att det var för lågt. Under söndagseftermiddagen kom samstämmiga medieuppgifter om att UBS höjt budet.

"Systemviktig bank"

På kvällen bekräftade Schweiz centralbank (SNB) slutligen att parterna är överens, och att övertagandet blev möjligt med stöd av regeringen, finansinspektionen Finma och SNB.

Det var av största vikt att vi agerade snabbt och hittade en lösning så snabbt som möjligt med tanke på att Credit Suisse är en systemviktig bank, säger SNB:s ordförande Thomas Jordan på en presskonferens enligt Bloomberg.

UBS ska betala 0,76 schweizerfranc per aktie. Det innebär att det sammanlagda priset uppgår till 3 miljarder schweizerfranc, motsvarande drygt 34 miljarder kronor.

Omfattande likviditetsgarantier

"Alla aktieägare i Credit Suisse kommer att tilldelas en aktie i UBS per 22,48 aktier i Credit Suisse", säger krisbankens ordförande Axel Lehmann i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP, och fortsätter:

"Med tanke på de extraordinära omständigheter som saknar motstycke är fusionen den bästa möjliga utgången."

SNB ger likviditetsgarantier till UBS och Credit Suisse på upp till 100 miljarder schweizerfranc, motsvarande omkring 1 100 miljarder kronor.

Regeringen erbjuder även garantier om nio miljarder schweizerfranc för att täcka en del av de potentiella förluster som UBS riskerar i samband med affären.

Skandaler och problem

Credit Suisses aktie har rasat på börsen under den senaste tiden. Kursraset beror på flera år präglade av skandaler, sparkade chefer och juridiska problem. Banken ställde nyligen in publiceringen av årsredovisning för 2022 och i veckan bekräftade den att det fanns "betydande svagheter" i den finansiella rapporteringen för de två gångna åren.

Credit Suisse fick i onsdags en statlig kreditgaranti på 54 miljarder dollar från den schweiziska centralbanken. Det räckte dock inte för att stoppa aktiekursens fall och panikslagna kunder från att ta ut sina pengar. Under fredagen vände aktien ned igen sedan UBS förklarat att man inte var intresserad av en fusion, vilket man nu har svängt om.

UBS och Credit Suisse tillhör de 30 banker i världen som bedöms vara globalt systemviktiga.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss