A-
A+

Granskning: För dålig kontroll av nystartsjobb

Statens subventionerade anställningar behöver effektiveras, konstaterar Riksrevisionen i en undersökning. Arkivbild.
Statens subventionerade anställningar behöver effektiveras, konstaterar Riksrevisionen i en undersökning. Arkivbild.
EkonomiTT

Varje år lägger svenska staten 18 miljarder kronor på subventionerade anställningar för cirka 150 000 personer.

Men stödens utformning kan underlätta missbruk och delar av kontrollen är ineffektiv, enligt Riksrevisionen.

Kontrollen av subventionerade anställningar behöver effektiviseras. Det slår Riksrevisionen fast i en granskning.

Myndigheten, som granskar statens bedrivna verksamhet, påtalar att det ofta handlar om skenanställningar, dåliga arbetsvillkor och att insatserna går till personer som inte har rätt till dem.

Hög ersättning och färre kontroller

Särskilt problematiska anses de så kallade nystartsjobben vara, eftersom ersättningen är hög och kontrollerna är färre än för andra stöd.

De som omfattas av insatserna är främst nyanlända, långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättningar. Lönebidrag är den vanligaste formen av stöd, följt av nystartsjobb.

Riksrevisionen framhåller att Arbetsförmedlingen visserligen har skapat en fungerande kontrollkedja för att motverka dessa risker, men att kedjans olika delar behöver effektiviseras. Främst rör det sig myndighetens handläggningsadministration och eftersatta it-system, enligt Riksrevisionen.

Översyn av systemet

"Subventionerade anställningar hör till de statliga ersättningar som anses ha högst risk för felaktiga utbetalningar. Här behöver regeringen och Arbetsförmed­lingen vidta åtgärder", säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att säkerställa att riskerna i nystartsjobben motsvaras av anpassade krav på kontroller, och genomför en översyn av systemet för återkrav av felaktiga utbetalningar, så att Arbetsförmedlingen ges förutsättningar att kunna driva in felaktigt utbetald ersättning på ett effektivt sätt, står det i rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss