A-
A+

Studie: Därför åldras du snabbare i hyresrätt

Bostad, Forskning, HälsaNews55

Det finns många olika aspekter när det kommer till boende. Bland annat hur vi åldras, visar en studie.

Annelie Sandström

En studie som gjorts av forskare vid Adelaides universitet i Australien har kommit fram till ett uppseendeväckande resultat. Nämligen att om du hyr din bostad åldras dina celler betydligt snabbare jämfört med om du äger din bostad. Forskarna, som kommit fram till detta, har observerat 1 420 hushåll i Storbritannien, skriver Hem & Hyra.

I studien skriver de att boendet i hyresrätt, jämför med att äga en bostad påverkar åldrandet mer negativt än andra faktorer som att till exempel vara arbetslös eller före detta rökare. Man slår fast att en förändrad bostadspolitik skulle innebära en stor möjlighet att minska problemet med för tidigt åldrande.

Skeptisk forskare

Men Sara Hägg, forskare inom biologiskt åldrande på Karolinska institutet, är skeptisk när Hem & Hyra visar studien för henne.

– Det är inte en särskilt bra genomförd studie. De har testat väldigt många saker med många variabler och det är ofta problematiskt. För när man testar mycket hittar man slut någonting, säger hon till tidningen och fortsätter:

– De menar ju att om man får ett bättre boende så får man också ett bättre biologiskt åldrande. Men man kan inte säga att det är säkerställt efter den här studien.

Hon tror snarare att det snabbare åldrandet för personer i hyresrätter beror på andra faktorer som hon kallar socioekonomiska markörer.

– Det kan till exempel handla om sämre utbildning, lägre inkomst, svårare förutsättningar i livet. Det finns så många andra faktorer som samvarierar. Man kanske bor i ett område där det kanske finns kriminalitet, mindre grönområden och sämre skolor, menar hon.

Viktiga faktorer

På frågan om vad man ska tänka på för att inte åldras så snabb svarar forskaren:

– En sak som man kan tänka på är sociala sammanhang. För det har visat sig vara väldigt viktigt. Att känna att man har en social tillvaro med personer att interagera med påverkar positivt på åldrandet. Vissa siffror säger att ett socialt rikt liv är lika viktigt som att sluta röka.

Enligt Sara Hägg kan man påverka cellernas åldrande genom att motionera – och genom att äta färre kalorier om man är överviktig. Hon ger ett förslag som slår ihop flera av succéfaktorerna för ett långsammare biologiskt åldrande: Ta en promenad med grannarna!, skriver Hem & Hyra.

Annelie Sandström
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss