News55

Pensionsmiljarder används till militär upprustning

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 21 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

OMVÄRLDSSVEPET 21/1 Miljarder kronor från pensionsfonder används till militär upprustning, en miljardinvestering i tåg och börs som måste skärpa rutiner. Det är några ämnen i utländsk affärspress idag.

ANNONS
ANNONS

Joe Biden har varit USA:s president i ett år och under en två timmar lång presskonferens försvarade han sin politik och administrationens arbete mot covid-19, skriver Wall Street Journal. Han kom också in på konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Joe Biden sade först att han tror att president Vladimir Putin kommer att invadera Ukraina, men ändrade sig och sade att han inte tror att Putin bestämt sig än. 

Även Financial Times skriver om konflikten och att Joe Biden nu skärper varningen mot Ryssland. Enligt Biden kommer varje rysk trupprörelse in i Ukraina att ses som en invasion. 

Flixmobility vill investera en miljard i upp till 100 nya tåg, skriver Handelsblatt. Något beslut är inte fattat, men företaget för samtal med banker och finanspartners. Ett hinder är avgifterna för att använda järnvägsnätet. De togs bort nästan helt under pandemin, men från årsskiftet måste järnvägsbolagen betala 57 procent och från sommaren gäller fullt pris. 

Pengar från danska pensionsfonder används för att finansiera Rysslands militära upprustning mot Ukraina, skriver danska Börsen. Det rör sig om miljarder danska kronor enligt tidningen. 
Finansinspektionen har granskat Olsobörsens hantering av börsintroduktioner på Euronext Growth, skriver norska Dagens Näringsliv. Myndigheten anser att handläggningen delvis går mycket snabbt och kräver åtgärder för kontroll och rutiner.  Olsobörsen måste också s se till att Euronext Growth uppfyller värdepappershandelns krav. Börsdirektör Øivind Amundsen håller inte med Finansinspektionen och tycker inte att myndigheten hittat några allvarliga brister.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS