News55

Ledare: Farligt att ha bråttom med nytt skatteförslag

Artikelbild
Petra Lundgren
Petra Lundgren
Uppdaterad: 20 jan. 2022Publicerad: 20 jan. 2022

LEDARSVEPET 20/1 Ett nytt förslag på bolagsskatt i EU, en fråga vad region får av hög chef och vad som krävs för att coronakommissionen ska få sitt material. Det är ämnen som tas upp på ledarplats idag.

ANNONS
ANNONS

Det finns ett lagförslag på lägstanivå för bolagsskatt i EU som Frankrike skyndsamt vill rösta igenom av inrikespolitiska skäl. Dagens industri skriver att det är farligt att ha för bråttom eftersom riktlinjerna för tillämpningen inte är klara. Ledaren anser också att EU inte kan göra om skattesystemet för bolag på egen hand, utan att att se till omvärlden. 

Dagens Nyheter undrar vad Region Stockholm får för de 270 600 kronor som Karolinska universitetssjukhusets direktör har i månadslön. Detta med anledning av att han extraknäcker som rådgivare till den isländske hälsoministern. Höga chefslöner brukar ofta motiveras med att personen också har mycket arbete att utföra, därför tycker ledarskribenten att man skulle kunna förvänta sig att direktören inte har tid med uppdraget för hälsoministern på sin fritid.

Coronakommissionen har problem med att få ut dokumentation till sin rapport och Svenska Dagbladet skriver att det inte finns juridiska hinder att ge kommissionen materialet. Det som krävs är politisk vilja och att statsminister Magdalena Andersson kan sätta stopp för den mörkläggning som socialminister Lena Hallengren orsakat.  

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS