News55

Handelsblatt: Kommer bli svårt bilda ny tysk regering

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 27 sep. 2021Publicerad: 27 sep. 2021

OMVÄRLDSSVEPET Handelsblatt toppar inte oväntat om det tyska valet som hölls under söndagen. Det kommer att bli svårt att bilda regering då det blev ett mycket jämnt lopp mellan Angela Merkels sittande koalition och SPD, socialdemokraterna.

ANNONS
ANNONS

SPD har haft medvind i valspurten med Olaf Scholz som utmanare till förbundskanslerposten. Enligt preliminära siffror uppnådde socialdemokraterna 24,9 procent av rösterna, medan unionen fick 24,7 procent. Angela Merkel avgår oavsett valresultat, enligt tidigare besked och Tyskland söker därmed en ny “Mutti”.

Danska Börsen tar upp bostadsskatterna där bostadsministern försöker lansera en trovärdig politik för infasning till en ny bostadsskatt. Skuggbedömare menar att bostadsskatterna bör slopas från 2024. I Danmark kopplas två typer av skatt till fastigheten: fastighetsskatt och fastighetsvärdesskatt. Även lägenhetsinnehavare ska betala dessa skatter, om lägenheten är en ägarbostad. Här kan du läsa mer om danska skattesystemet för bostäder.

Norska Dagens Näringsliv skriver om livsmedelskedjan Rema1000 som hamnat i en ond spiral och tappar allt fler kunder, enligt en dagligvaruexpert. Konkurrenterna tar fler och fler marknadsandelar. Bedömare tror att läget kommer att bli än värre för det börsnoterade Rema1000.

Wall Street Journal toppar med den skuldtyngda fastighetsutvecklaren Evergrande. Globala investerare som har lånat ut pengar till det kinesiska jättekonglomeratet fick inte några räntebetalningar vid torsdagens deadline, enligt insynspersoner som affärstidningen har pratat med. Evergrande har skulder på omkring 2,7 biljoner kronor, ungefär hälften av Sveriges BNP. Investerare runt om i världen är oroade för att en kris kan få globala följder.

Financial Times toppar med att demokraterna nu intensivt försöker få igenom Joe Bidens ekonomiska plan. USA närmar sig samtidigt återigen det omtalade skuldtaket, som med jämna mellanrum höjts. Här är punkterna i Joe Bidens plan som han gick till val på.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS