News55

Börsen faller efter att kinesisk fastighetsjätte vobblar

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 20 sep. 2021

Stockholmsbörsen inleder veckan neråt efter att Hongkong-börsen fått skrämselhicka av ekonomiska problem för gigantisk kinesisk fastighetsutvecklare. Samtidigt ser Affärsråden uppsida för ett svenskt fastighetsbolag och ger köprekommendation. Här är dagens börssvep på E55.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska skuldtyngda fastighetsutvecklaren Evergrandes aktie fortsatte att rasa på måndagen och drog med sig hela Hongkongbörsen som föll 3,6 procent.

Investerarna oroas över att Evergrande ser ut att ha svårt att uppfylla sina räntebetalningar på lån och vilka effekter det ger. Det har pratats om att en kollaps kan potentiellt leda till följdeffekter på det finansiella systemet i Kina.

Börsen i Australien noterade också en nedgång på 2,0 procent. Det var helgstängt på flera börser i Asien, däribland Japan, Sydkorea, Fastlandskina och Taiwan.

Flera saker gör att risksentimentet har försvagats under måndagsmorgonen, skriver Swedbank i ett morgonbrev.

Förutom krisen i Evergrande så “finns det viss oro för minskade Fed-stimulanser och kopplad till det amerikanska skuldtaket. Oljepriset sjunker och riskvalutor handlas något svagare, däribland svenska och norska kronan”, fortsätter storbanken.

Köpråd för svensk fastighetsjätte

Apropå fastighetsbolag så ger Affärsvärlden idag ett köpråd för fastighetsbolaget Balder.

Fastighetsbolaget Balder stod med stor exponering mot bostäder stabilt under pandemin. Bolaget ökar nu exponeringen mot andra typer av fastigheter genom stora investeringar i Norge. Det skriver Affärsvärlden i en analys på måndagen.

ANNONS

Tidningen ser i sitt huvudscenario på ett par års sikt en potential på 23 procent i aktien.

Affärsvärlden konstaterar att Balders värdering i absoluta tal är ganska hög, men i ett relativt branschperspektiv är det inget som sticker ut. Balders starke man Erik Selin har förhoppningsvis 20 års karriär framför sig, vilket bådar gott för aktieägarna, skriver tidningen och ger köpråd för den långsiktige.

Balder hade vid 10-tiden backat 2,4 procent på dagens negativa sentiment och något mer än storbolagsindexet OMXs30 som hade handlats ner 17 procent.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS