A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Tidig pension – så parerar du pensionsfällan

Varje år i arbetslivet kan göra stor skillnad för hur mycket pension du kan få ut. Samtidigt kan en tidig pension vara ett härligt beslut. Och det går att skapa en ”krockkudde”. Här är några smarta tips.

e55

Ett långt yrkesliv är en förutsättning för en bra pension. 

– För varje år som du tidigarelägger din pension minskar din framtida pensionsinkomst med belopp som kan bli betydelsefulla, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia. 

Samtidigt, framhåller han, är det inte bara ekonomiska aspekter som ska värderas när vi pratar om pensionen. Att gå i förtid kan vara ett härligt beslut för livskvaliteten, till exempel om du har en partner som är äldre och ni vill dela tiden tillsammans. 

– Genom att ha ett eget pensionssparade utöver tjänstepensionen, kan man ge sig själv en krockkudde för framtiden, säger Mattias. 

Heltid, deltid eller pension? 

Pensionsmyndigheten har räknat ut att varje extra arbetsår efter 65 års ålder kan ge ca 7–8 % högre allmän pension. För resten av livet. Men glöm inte att förhandla med arbetsgivaren om tjänstepensionsavsättningar efter 65 års ålder – det är ingen självklarhet. Läs mer om pensionsålderns betydelse.

Att trappa ner i stället för att gå direkt på 100 % allmän pension gör att du fortsätter tjäna in nya pensionsrätter (grunden för att beräkna pensionen). Läs mer om att trappa ner med deltidspension.

4 råd för att skapa en krockkudde för din pension 

1. Skaffa överblick 

För det första gäller det att skaffa koll. En bit in i karriären kan din tjänstepension finnas spridd hos flera aktörer och ett bra ställe att börja för att få överblick är Minpension.se. Vill du samla din pension hos oss? Vi hjälper dig att skapa de bästa förutsättningarna för den.

2. Kompensera med en buffert 

Skapa en pensionsbuffert genom månadssparande som du låter dras via autogirot varje månad. När barnen flugit ut finns ofta ett bra utrymme att spara. På så sätt tar du höjd för oförutsedda karriärsstopp och för en eventuellt tidig pension.

3. Jobba längre för en extra boost 

Tänk på att varje år du jobbar påverkar din framtida pension. Så om du vill och har möjlighet kan det vara en bra idé att jobba på för att därmed öka pensionen. 70 är det nya 50, brukar det heta och ju längre du jobbar heltid desto mer pengar kommer du ha i plånboken när du går i pension.  Här kommer några tips som kan vara bra att tänka på.

4. Behåll nyfikenheten 

Genom att ständigt utvecklas så ger du dig själv de bästa förutsättningarna för en lång karriär och därmed också̊ en bra pension. 

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss