A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Så kommer du i gång med fondsparande – experten förklarar

Ett fördelaktigt och enkelt sätt att förvalta sitt sparande kan vara att spara i fonder – ett tryggare alternativ till aktier.

Story Media

I finansiellt skakiga tider är det många som ser över sin ekonomi för att få en överblick och optimera sitt sparande. Att spara i fonder kan då vara en god idé, där man till skillnad från vid aktieköp fördelar sina investeringar på många fler företag.

Vill få fler att upptäcka fördelarna med fonder

André Netzén Örn är aktieanalytiker och fondförvaltare på Cicero Fonder. I vår debuterade han som medförfattare till boken Börsen för alla, tillsammans med sparekonomen Mohammed Salih.

– Som fondförvaltare ansvarar jag tillsammans med mina kollegor för förvaltningen av fonderna. En stor del av arbetet kretsar kring att följa marknaden som helhet, enskilda bolag och förändringar kring dessa. Analysarbetet mynnar sedan ut i investeringsbeslut gällande exponering mot enskilda bolag, sektorer eller marknader. I slutändan är syftet att uppfylla fondens mål avseende avkastning och risk. Det är ett arbete som är fritt, roligt och inspirerande.

Ett av Andrés mål är att få fler att upptäcka fördelarna med att spara i fonder, då det är ett tryggt och enkelt vis att få avkastning.

– Genom att fördela pengarna på många olika företag sprider du din företagsrisk. Det är mycket enkelt men du är därmed investerad i aktiemarknaden vilket är det viktiga, förklarar han.

Ett fristående fondbolag

Cicero är ett fristående fondbolag med fonder för alla typer av investerare. Flexibiliteten och lyhördheten inför kundernas behov har genererat flertalet utmärkelser i olika kategorier.

– Vår självständighet är central för vår framgång. Det är vi själva som bestämmer hur vi vill förvalta våra fonder utifrån kundernas perspektiv, säger André.

En vanlig missuppfattning om fonder är att det skulle vara dyrt, tidskrävande eller att man måste vara väldigt insatt. Fondsparande finns tvärtom till för alla, oavsett vilken nivå man väljer att lägga det på, menar André.

– Vi har ett antal fonder som ligger i det lägre kostnadssegmentet som är bra för en ny sparare. Det viktiga är att komma i gång och spara månadsvis. Ränta på ränta-effekten gör jobbet och skapar avkastning. Du behöver inte försöka tajma någon marknad eller bransch. Låt tiden göra jobbet.

Hållbara bolag genererar bättre avkastning

En viktig del i att känna sig trygg när man investerar i fonder är att man som kund ska känna förtroende för innehaven. Centralt i Cicero Fonders långsiktiga arbete är att integrera hållbarhet i förvaltningsarbetet. Det innebär att de tittar lite extra efter bolag som till exempel främjar den gröna omställningen eller vars verksamhet gynnar anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt.

– Vi är övertygade om att bolag som drivs med hållbarhet i åtanke kommer att ha bättre avkastning än övriga bolag över tid, säger André.

Så hur kommer man då i gång med sitt fondsparande?

– Först bestämmer man sig för hur mycket man vill spara i månaden – och sedan bestämmer man sig för att hålla det. Sedan startar man ett sparande. Hur mycket du vill spara väljer du själv, avslutar André Netzén Örn.

Bli kund hos Cicero Fonder här

Följ André och Cicero Fonder via appen för Iphone

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

1
Story Media
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss