A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Gått i pension? Så här får du pengarna att fortsätta växa

Det kan vara farligt att stirra sig blind på pensionsdagen som en slutpunkt för sparandet. Det är faktiskt lika viktigt att fundera på hur du ska få pengarna att fortsätta växa även som pensionär, det säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter: "Den som är onödigt försiktig kan förlora miljontals kronor i utebliven avkastning".

e55

Sverige har Europas, möjligtvis även världens, friskaste pensionärer. Det innebär inte bara att behovet av ett stort pensionssparande ökar. Pengarna ska också räcka allt längre.

Den goda nyheten är att det också innebär att pengarna har många år kvar att växa även under utbetalningstiden.

– Med små marginaler som pensionär kan det vara viktigast att månadsutbetalningarna är förutsägbara. Men pensionspengar som ska räcka resten av livet behöver möjlighet att växa för att kunna ge högre pensionsutbetalningar. Det gäller för var och en att hitta rätt balans mellan avkastning och trygghet, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Avkastningen ger stor effekt

För en pensionssparare som lever till sin hundraårsdag, vilket allt fler får lyckan att göra, kan sex procent i stället för två procent i avkastning från 65-årsdagen innebära en mer än dubbelt så hög pension. Den genomsnittliga månadsutbetalningen blir 7 900 kronor i stället for 3 400 kronor, för ett kapital på en miljon kronor vid pensioneringen, det visar Skandias rapport (läs hela här).

Även för pensionssparare med en genomsnittlig livslängd är effekten stor. En avkastning på sex procent i stället för två procent efter pensioneringen kan innebära nästan 70 procent mer pension per månad i genomsnitt, med samma kapital på pensionsdagen. 

Vanligt misstag

Ett vanligt misstag många gör är att sänka risken för mycket och för tidigt i den delen av sitt pensionssparande man kan styra över själv. Pensionen ska räcka resten av livet och behöver avkastning för att kunna stiga i takt med inflationen.

– Självklart ska du inte spekulera vilt med ditt pensionskapital. Men det kan ofta vara klokt att ha kvar ett ben på aktiemarknaden även under utbetalningstiden. Det blir samtidigt själva förutsättningen för stigande pensionsutbetalningar som åtminstone kan hänga med prisutvecklingen för allt roligt man vill göra som pensionär.

Kanske vill du minska risken något, men inte för mycket eller för tidigt. Det här gäller förstås även för dig som vill starta ett helt nytt sparande efter pensioneringen. Du kan ta hjälp av en av Skandias rådgivare för att diskutera igenom vad som passar just dig. Boka rådgivning här.

Vilken sparform passar dig?

Skandias olika sparformer:

Kapitalförsäkring med traditionell förvaltning

En kapitalförsäkring med traditionell förvaltning och garanti passar dig som vill ha trygghet och spara bekvämt. Det enda valet du behöver göra är hur mycket du ska spara och sedan sköter Skandia resten. 

Du kan också välja vem som får dina pengar om du dör under försäkringstiden. Det kan till exempel vara bra om du är omgift och har barn i ett tidigare äktenskap eller av annan anledning vill styra detta.

Sparandet passar bäst för dig som kan tänka dig att spara i minst 15 år.

Läs mer om Kapitalförsäkring Traditionell

Kapitalförsäkring Fond

Passar dig som vill spara långsiktigt i fonder med ett försäkringsskydd. Du väljer själv fonder från Skandias utbud av kvalitetsgranskade fonder.

Även i denna sparform har du möjlighet att styra vem som får dina pengar om du dör under försäkringstiden.

Läs mer om Kapitalförsäkring Fond

Investeringssparkonto (ISK)

Investeringssparkontot har en flexibilitet som gör att det passar för dig som t.ex. vill spara i fonder eller aktier under många år, eller som vill vara mer aktiv och köpa och sälja mer frekvent eller handla i andra typer av värdepapper.

Läs mer om ISK

Tänk på

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

Läs mer och boka tid för rådgivning

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss