A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Bästa räntefonden i vår kategori

Stefan Westfeldt och Gustav Andåker förvaltar fonden Vinga Corporate Bond
Stefan Westfeldt och Gustav Andåker förvaltar fonden Vinga Corporate Bond

För de som vill ha avkastning på sitt kapital när bankens sparkonton ger obefintlig ränta, men som samtidigt vill undvika börsens kraftiga svängningar, har obligationsfonder i många fall blivit ett naturligt alternativ. Vinga Corporate Bond är uppstickaren som var bäst i sin kategori 2021, enligt analysföretaget Morningstar.

e55

Företag kan finansiera sig på flera olika sätt. Bland annat genom att sälja nya aktier, ta lån via banken eller genom att ställa ut företagsobligationer.

En företagsobligation är i praktiken ett lån till ett företag och samtidigt ett värdepapper som kan handlas på kapitalmarknaden. Den som köper obligationen är den som får ränta på lånet.

I Norden är det, historiskt sett, de etablerade bankerna som lånat ut pengar till företag. De senaste årens allt hårdare regelverk inom banksektorn har dock gjort det svårare och dyrare för företag att få vanliga banklån och ett ökande antal företag väljer istället att använda sig av obligationslån. 

Intresset för företagsobligationer som tillgångsslag växer därför stadigt, både hos företagen som vill låna pengar och hos många investerare som söker ränta på sitt kapital. Idag emitteras det företagsobligationer med högre räntor för över 100 miljarder kronor årligen i Norden, vilket är flera gånger mer än för bara några år sedan.  

De ihållande låga bankräntorna är en av anledningarna till att allt fler investerare söker sig till alternativa placeringar. De flesta sparkonton ger låg eller obefintlig ränta. För de som vill ha avkastning på sitt kapital när banken inte längre räcker till, men som samtidigt vill undvika börsens kraftiga svängningar, har företagsobligationer i många fall blivit det naturliga alternativet. 

Det är inte svårt att förstå varför. Genom att investera i rätt företagsobligationsfond kan du som investerare få en kombination av både god riskspridning och stabil avkastning, med större potential än på bankkontot men där du samtidigt slipper aktiemarknadens turbulens. En gyllene medelväg, enligt många.

Vi på Vinga Corporate Bond har mångårig erfarenhet av nordisk ränteförvaltning och vi arbetar helhjärtat för att skapa riskjusterad avkastning för dig som investerare. Genom Vinga Corporate Bond har vi skapat en företagsobligationsfond som passar både för pensionssparare, stiftelser, företag och hushållssparande. 

Under 2021 uppgick fondens avkastning till 7,4 procent, ett resultat som gjorde oss till den högst avkastande fonden med riskklass 3 i kategorin “Ränte – SEK obligationer, Flexibel, Högrisk” hos analysföretaget Morningstar. Vår förhoppning är att den snabbt växande marknaden för företagsobligationer kommer fortsätta att ge oss goda investeringsmöjligheter. Kort sagt – vi tror att företagsobligationen är här för att stanna. Välkommen till Vinga Corporate Bond!

Du kan handla Vinga Corporate Bond via både Nordnet och Avanza. Läs mer om fonden på vår hemsida www.vingacorporatebond.se 

Tänk på:

Eftersom det här handlar om sparande i någon form vill vi påminna om att en investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare.

0
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Be om att bli uppringd

Mejla oss