OMVÄRLDSSVEPET 10/11 Utländsk affärspress rapporterar att Tesla-aktien rasat, att en nyhet som gjort att en aktie steg 10 procent och om en förvärrad kris inom bilindustrin.


Amerikanska industrikonglomeratet General Electric, GE, planerar att delas upp i tre fristående bolag inriktade mot flyg, hälsovård och energi/IT. Det toppar Financial Times med. De tre bolagen kommer att vara GE Capital, GE Healthcare och en sammanslagning av enheterna GE Renewable Energy, GE Power och GE Digital. Nyheten fick fart på aktien i går som steg 10 procent i förhandeln när beskedet kom.
Wall Street Journal har två toppar som får dela utrymmet i dagens tidning. Det är Kina som som vill öka kontrollen över flera sektorer den senaste tiden, bland annat internetbolag. Softbank är ett av bolagen vars aktie tappat mer än 50 miljarder dollar de senaste tre månaderna. Trots det stora tappet uppger bolaget att de fortfarande har pengar för att göra återköpsprogram. Ett av bolagen som det kinesiska styret särskilt har inriktat sig på är Alibaba. Softbank drabbas även av detta då de äger en tredjedel av e-handelsjätten.
Tesla-aktien rasar efter att Elon Musk aviserat att han ska sälja aktier för 21 miljarder dollar, motsvarande en tiondel av sitt innehav. Det hela har uppmärksammats stort då Teslagrundaren gått ut med en förfrågan på Twitter om han ska sälja aktier i elbilsjätten. Anledningen till att sälja aktier ska inte vara att han inte tror på bolaget, istället behöver han likviditet för att betala skatt på orealiserade vinster, kontanter han saknar då tillgångarna är investerade i hans många bolag, däribland Tesla.
Handelsblatt toppar med chipkrisen inom bilindustrin som blir värre och rapporterar att flaskhalsarna kommer att sträcka sig in i nästa år. I stället för 90 miljoner fordon kommer endast 80 miljoner att kunna byggas och säljas i världen på grund av bristen. Elektriska bilar behöver mer chip än vanliga fordon, så det påverkar även e-mobiliteten.
Danska Börsen rapporterar att läkemedelskoncernen Lundbeck lämnade tredje kvartalet 2021 med omsättning och resultat som är ungefär som förväntat från aktiemarknaden. Resultatet efter skatt blev 321 miljoner danska kronor, vilket var 4,2 procent lägre än konsensus. Resultatet för tredje kvartalet 2020 var 413 miljoner danska kronor.
Norska Dagens Näringsliv rapporterar om färska siffror från Statistisk centralbyrå, SSB, att konsumentprisindex, KPI, steg 3,5 procent på årsbasis i oktober. Det är skyhöga elpriser som bidrar mest till ökningen, medan utvecklingen av matpriserna bromsar. Enligt uppskattningar fanns en förväntad ökning med 4,1 procent jämfört med oktober förra året. KPI är en viktig variabel när styrräntan ska fastslås.