E55

Villaägarna: "Dags för ett bolåneuppror"

e55
e55
Uppdaterad: 18 mars 2018Publicerad: 18 mars 2018

Sluta mörka – bolånekunder har inte en chans att förhandla räntan med bankerna. Nu är det dags för kunderna att göra uppror och för Finansinspektionen att kräva mer transparens av bankerna, tycker Villaägarna. Men myndigheten håller inte med.

ANNONS

Mest läst i kategorin

– Det börjar bli dags för ett uppror mot bankernas boräntor, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna.

Han tycker att bolånekunder är i ett hopplöst underläge gentemot bankerna, och att den myndighet som utövar tillsynen av bolånemarknaden överger bankkunderna.

ANNONS

– Jag har länge velat att bankerna ska vara mer transparenta, säger Håkan Larsson.

Bankerna har ett överläge när det gäller bolånen, tycker både han och andra.

LÄS MER: Bankernas hemliga faktorer styr din boränta

Beräkningen av boräntorna består av tre olika delar: bankernas upplåningskostnad, bankernas marginal och bankens egen värdering av kunden. Kruxet är bara att beräkningen är hemlig i alla dess delar. Banken berättar vilka faktorer som påverkar räntan vid bedömningen, men inte hur de olika faktorerna viktas i förhållande till varandra.

Det gör det svårt att som kund förhandla om räntan – banken kan hela tiden avfärda ett argument med en annan omständighet som framhålls som viktigare.

– Bankerna får det att låta som att det här är svåra grejer. Men det är det inte.

Bankerna vill helt enkelt inte berätta om hur räntan beräknats, och den som vill veta mer om hur mycket de tjänar netto på bolånen får gå in i bankernas årsredovisningar. Där går det att räkna fram bakvägen. De uppgifterna har förstås också Finansinspektionen, men det verkar inte finnas något intresse därifrån att sätta press på bankerna att berätta, anser Håkan Larsson.

ANNONS

– Det kom nya regler i konsumentkreditlagen för ett år sedan som innebär att banker måste ge mer information, men jag har inte sett någon skillnad. Jag har testat i förhandlingar både före och efter de nya reglerna kom.

LÄS MER: ”Äldre mjölkas på bolånemarknaden”

Men Finansinspektionen håller inte med om kritiken mot bankernas hemlighetsmakeri. De nya reglerna i konsumentkreditlagen stärker konsumentens rätt betydligt, förklarar Per Nordkvist, avdelningschefför konsumentskyddsområdet på Finansinspektionen.

– Konsumentkreditlagen ändrades för ett år sedan, och banken ska nu tydliggöra och förklara hur boräntan beräknats när de erbjuder ett lån. Sedan har bankkunden sju dagars betänketid på sig, säger Per Nordkvist.

Betänketiden är avsedd för att kunden ska vända sig till fler banker för att jämföra erbjudandet med konkurrenternas, förklarar han.

– Där vill jag se att kunderna är aktiva.

Bankernas prissättning är fri, understryker han, och de får välja att rikta in sig på en särskild målgrupp och anpassa sina räntefaktorer utifrån det.

Finansinspektionen har försökt att öka bankernas transparens, bland annat genom att införa begreppet snittränta, berättar han. Det ger kunden ett bra instrument för att jämföra sin egen ränta och är ett bättre verktyg för kunden än att tvinga bankerna att redovisa sina upplåningskostnader och marginaler, tycker han.

– Den faktiska räntan i genomsnitt är ett mycket mer relevant instrument, säger Per Nordkvist.

ANNONS

LÄS ÄVEN:



 

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS