E55

Så jobbar 65-plussarna

e55
e55
Uppdaterad: 19 mars 2018Publicerad: 19 mars 2018

Vissa jobbar både gärna och länge. För andra som jobbar med kroppen är det stopp vid 65 eller tidigare. Statistiken visar på stora skillnader för hur länge olika yrkesgrupper blir kvar på arbetsmarknaden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi måste jobba allt längre för att få en pension som går att leva på, enligt politikerna i den partiövergripande Pensionsgruppen. Det senaste beskedet är en höjning av den tidigaste pensionsåldern – vi ska jobba längre, efter 65, och kanske till och med efter 70 års ålder.

Men många, däribland pensionärsorganisationerna, har protesterat. Vissa yrkesgrupper kan inte ens jobba kvar fram till 65 – jobbet är för tungt, hävdar de.

ANNONS

Frågan är hur det ser ut i dag. E55 har dykt ner i statistiken över hur länge olika yrkesgrupper jobbar. Siffrorna, som Arbetsförmedlingen tagit fram med hjälp av SCB,  är från 2015. 2016 års siffror är på väg, men först om någon månad blir de klara.

– Män stannar kvar längre på arbetsmarknaden, men kvinnorna är på väg upp, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Så ser det ut i hela västvärlden, berättar han.

– Sverige ligger i toppskiktet. Men i andra länder som också ligger högt, som Tyskland exempelvis, ligger kvinnorna mycker mer efter. Det är gamla hemmafrustrukturer som finns kvar.

Går man in på olika yrken blir dock skillnaderna stora.

Vårdyrken domineras av kvinnor, men de allra flesta slutar jobba innan eller vid 65 års ålder. Hela 127 500 kvinnor och 10 600 män mellan 16 och 64 jobbar som undersköterskor inom hemtjänst och hemsjukvård. Men i gruppen 65 till 69 år finns bara drygt 2 600 kvinnor och 220 män. I gruppen över 70 år finns 560 kvinnor och ett 70-tal män.

För undersköterskor på vårdavdelningar ser det ut på samma sätt. 31 600 kvinnor och 2 800 män mellan 16 och 64 arbetar, men efter 65 är det bara drygt 900 kvinnor och 160 män kvar. Efter 70 bara ett hundratal kvinnor och en handfull män kvar på jobbet.

ANNONS

Frågan är hur de här yrkesgrupperna ska kunna jobba längre.

– Graferna över hur länge vi jobbar är på väg upp, men det ser ut som om en massa saker behöver göras i arbetslivet för att exempelvis undersköterskor ska orka efter 65, säger Håkan Lindell.

När det gäller mansdominerade yrken, som företagssäljare, där det finns nästan 66 000 män och 26 100 kvinnor mellan 16 och 64, är siffrorna annorlunda. Efter 65 finns drygt 2 000 män kvar i yrket, och nära 400 kvinnor. Över 70 är det ett hundratal kvinnor och knappt 500 män kvar. Manliga lastbilsförare stannar också kvar på jobbet efter 65-årsdagen i nästan samma utsträckning. I åldern 16 till 64 år finns  cirka 56 300 män i yrket, och i gruppen 65 till 69 år nära 2 500.

Men manliga hantverkare, som snickare, betongarbetare eller anläggningsarbetare visar på ungefär samma mönster som vårdyrkena. Få arbetar kvar efter 65-årsdagen.

Yrken där det inte krävs muskelkraft, som lärare, professorer, läkare, ingenjörer ekonomer och jurister visar däremot en större vilja att jobba länge.

– Arbetsmarknaden är delad. Det här visar att det finns problem att orka vara kvar i vissa yrken. De högutbildade har en fördel, deras jobb är inte så slitsamma.

Det är inte konstigt att så många undrar hur det ska gå till när politiker kräver att vi ska vara kvar längre i yrkeslivet, tycker han.

– Det är det som är dilemmat. Vi har en ojämlik arbetsmarknad. Kanske behövs anpassning av arbetena, och möjlighet att få gå ned i tid. Det måste till något för att kunna arbeta längre.

Men den ojämlikheten är inte Arbetsförmedlingens ansvar, konstaterar Håkan Lindell.

ANNONS

– De fackliga organisationerna driver ju det här. Men det är klart att det måste till något nytänkande, säger han.

Antal personer som arbetar vid respektive ålder inom olika yrken:

LÄS ÄVEN:



ANNONS

 

Läs mer från E55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Skapa ett arv du med

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv

Läs mer
ANNONS