Pensionärsförbundens strid mot sänkningen av tjänstepensionen som drabbade över 150 000 pensionärer har gett resultat. Nu har SKL både gått med på att omförhandla avtalen och att kompensera för sänkningen.


Mest läst i kategorin
Ett avtal som slöts mellan fackförbund och Sveriges kommuner och landsting, SKL, på 90-talet fick vid årsskiftet vida konsekvenser för en stor del av Sveriges pensionärer. Tjänstepensionen för tidigare kommun- och landstingsanställda minskade plötsligt med uppemot 1500 kronor i månaden.
Pensionärsorganisationerna rasade och tog strid tillsammans med fackförbunden om att omförhandla avtalen, vilket E55 har rapporterat om. SKL medgav i en intervju med E55 att pensionsavtalen fått konsekvenser man inte hade kunnat förutspå när de ingicks.
– Många har varit mycket oroliga så det är glädjande att få det här beskedet. De har lyssnat på pensionärerna, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO till E55.
Tillsammans med fackförbunden har PRO, SKPF och SPF krävt att parterna sätter sig vid förhandlingsbordet.
– Vi har kunnat trycka på och såklart har det betydelse att vi som står närmast de som påverkats har krävt att man ska lösa situationen, säger Christina Tallberg.
LÄS MER: Krav på omförhandling av pensioner
Marianne Karlsson, 82 år, är en av de 150 000 pensionärer som drabbades av pensionssänkningen. Hennes tjänstepension minskade från 1900 kronor till 1300 kronor.
– Jag blev av med 600 kronor i månaden och det är mycket pengar för en pensionär. Det här är en riktig kvinnofälla! Det är nog fler kvinnor som drabbas av detta, säger Marianne Karlsson till E55.
Nu när det är klart att SKL har valt att kompensera pensionärerna så kan Marianne pusta ut.
– Det är en stor lättnad. Men man tror inte riktigt på det, säger Marianne Karlsson.
LÄS MER: Pensionärer får kompensation tidigast i april
Hon menar dock att sänkningen aldrig borde ha skett till att börja med.
– Jag får ut ungefär 12 000 efter skatt i pension. Jag lämnade mina barn på dagis när de var 3 månader, så jag har inte ens tagit ut mammaledighet. Utan har arbetat heltid i 35 år, först som sjuksköterska och sen som gymnasielärare i 23 år. Trots det så får man ut så lite, säger Marianne Karlsson.
Även efter fredagens glädjebesked är det många som kan vänta sig en tuff tid framöver. Pengarna kommer betalas ut retroaktiv men först i april.
– Det är tyvärr en del som får det knapert. Men nu vet de som drabbats att pengarna kommer att komma och det gör nog många lugnare, säger Christina Tallberg till E55.
LÄS ÄVEN: Glädjande överraskning för pensionärer
LÄS ÄVEN: Nytt Rut-förslag drabbar pensionärer
LÄS ÄVEN: Konflikt kring näthandeln från Kina
LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare